2023 Evaluatie. 2024 Plannen.

Eindejaar, december, een tijd om terug te kijken en te evalueren. Wat was er mooi in de tuin? Wat wil ik behouden? Wat moet ik niet meer hebben? Wat zal ik anders doen? Allemaal vragen die na dit uitzonderlijke jaar een antwoord behoeven. Een uitzonderlijk jaar? Ja, het begon met een heel droog voorjaar, een middelmatige en bij momenten vochtige zomer en uiteindelijk een verzopen najaar. Wat we de laatste weken over ons kregen zorgde ervoor dat we niet zoveel konden doen in onze tuin.

Niet getreurd, het kan nog grotendeels in december. Ik had geluk en kon tijdig mijn serre opruimen en vervolgens aankleden om mijn niet-winterharde planten een aangenaam winterverblijf te bezorgen. Mijn oleanders krijgen een verblijf waarbij de temperatuur maximaal tot vijf graden boven nul kan zakken. Ik gebruik hiervoor een verwarmingstoestel speciaal aangepast voor serres. Sedert jaren zorgt dit toestel ervoor dat mijn planten kunnen overleven in de winter. Naast oleander heb ik ook mijn aarbeiplanten (geplant in bloembakken), sierananas, fuchsia, bananeplant, laurier, agapanthus, en enkele anderen ondergebracht in deze serre.

Buiten leg ik normaal gezien winterbedden aan, maar door de grote hoeveelheid regen in november heb ik hiervoor geen kans gehad. De bladeren van mijn boom aan de straatkant van mijn huis kregen een plaats in de netten waarin bladeren verzameld worden door de Stad. De overige bladeren vanuit mijn eigen tuin zijn verspreid op de bodem van mijn moestuin en worden ook regelmatig verwijderd van mijn gazon. De watertonnen waarmee ik regenwater opvang zijn afgesloten zodat er geen water bij kan. Ook zijn de tonnen minstens voor de helft geledigd. Dit zijn veiligheidsvoorzieningen voor als de vorst onverwacht en ongenadig toeslaat.

Mijn buitenkraantjes zijn ook afgesloten en beveiligd voor de vorst. Mijn tuinmateriaal is allemaal afgekuist en ingevet, veilig opgeborgen en indien nodig heeft dit een groot onderhoud gekregen om de winter goed door te komen.

Januari, een maand van het nieuwe, de maand van het plannen. Plannen maken hoe je je tuin er het komende jaar wil laten uitzien. Misschien ook al de maand van de eerste aankopen zoals nieuwe pootaardappelen, kweeksets voor paddenstoel of witloof, zaden, uien, sjalot, meststoffen, bloemaarde en andere producten om te zorgen voor een goed tuinjaar. Wees niet te vroeg om te planten of zaaien want de winter kan ongenadig toeslaan in januari en februari. Je kan van de rust in januari misschien ook gebruik maken om een korte voordracht te volgen hoe je witloof, champignon, kiemgroenten teelt en zo veel meer. Als het niet vriest kan je nog stuiken en bomen verplanten of splitsen, ze gaan dan sterker het voorjaar in. Vergeet ook niet om je vijver of kippenren regelmatig na te zien en zorg steeds voor vloeibaar water en een droog verblijf voor de vogels en dieren die buiten blijven.

Reacties zijn gesloten.