De tuin in mei.

Vorige maand was ik heel enthousiast over de kweek van mijn oesterzwammen. Het is echter beperkt gebleven tot een 3 tal exemplaren. De witloofoogst is ondertussen beëindigd, het was heel lekker en een vruchtbare oogst! Maar nu zijn we aanbeland in mei, de maand waarin veel gebeurt en we de eerste groenten oogsten. Mei is ook de maand van planten- en tuinbeurzen. Zoals jullie al elders zagen, hebben we er ook eentje in Marke (op 7 mei).

Vanaf nu eten we onze eigen radijzen, salades, spinazie en zo veel meer. Dit jaar zal het echter wat minder zijn, de weersomstandigheden in maart en april zijn niet te vergelijken met die van verleden jaar! Zelf ben ik er dit jaar laat aan begonnen, ik wou eerst mijn tuin heraanleggen. Een aantal planten heb ik verwijderd, meerdere planten verplaatst en het hoogteverschil opgelost door een soort van terrasbouw aan te brengen. Ik moest dan ook op zoek naar een aantal andere planten en struiken en hoop de bijen en vlinders in de zomer te kunnen plezieren. Zo komen in mijn tuin volgende borderplanten te staan: Liriope muscari, persicaria affinis superba, ceanothus blue saphire, rudbeckia fulgida golsturem, Helleborus en nog enkele meer. Daarenboven worden de hosta’s, de jasmijnen, prunus, narcissen en muscari gerecupereerd. Mijn gazon moet ik nog verticuteren en opnieuw opfrissen.

Salade in de serre

Salade in de serre

Mijn serre is begin april afgekuisd en proper gemaakt. Ik heb mijn stekken van pelargonium, euphorbia, scaevola en surfinia toen in potjes geplant en zal ze samen met verschillende kleuren van osteospermum en verbena uitplanten in bloembakken en terraspotten. Deze bakken en potten komen pas buiten na de ijsheiligen. Eens er wat meer plaats is in de serre zal ik tomaten, paprika’s, aubergines, salades, peterselie en meloenen in de serre planten. Eind april, begin mei zaai ik komkommer, pompoen, courgette (gele en groene) en nog wat warmteminnende planten in potjes in de serre om dan eind mei uit te planten buiten. Ik heb dus steeds een en ander te doen.

Mijn bessenstruiken worden nog eens nagekeken en mooi opgebonden zodat ik gemakkelijk kan oogsten en de grond tussen de struiken onkruidvrij kan houden. De bijenhotels en gasthuisjes voor insecten die her en der verspreid in de tuin hangen zijn volop bewoond, de eerste jongelingen vliegen al uit. De koolmeesjes zijn aan het broeden in hun nestkastje. Wat is een tuin toch mooi en plezant!

Reacties zijn gesloten.