Eigen kweek en werk in de tuin.

Deze keer is er heuglijk nieuws van mijn oesterzwammenkweek. Ik hem mijn eerste oesterzwammen zien piepen begin maart. Mijn eigen gekweekte witloofstronken (geteeld in een emmer in de garage) zijn deze keer gewoonweg groot, goed gevuld en heel lekker. Stronken van 200 gram en meer zijn deze keer geen uitzondering. Je kan dus al raden wat wij veel gegeten hebben in maart. En lekker dat het was !

Genoeg gepalaverd over de kweek in eigen garage. De teelt in koude bak en serre is aan de gang. Salades in alle geuren en kleuren geplant en gezaaid, spinazie, tuinkers, radijzen en zo veel meer zouden al volop moeten groeien. Buiten zijn de eerste ajuinen en sjalotten geplant, misschien ook al bloemkool en broccoli. Erwten, wortelen, koolrabi, romanescu, en zo veel meer planten kunnen al buiten gezet worden. Aardappelen schieten volop maar kunnen nog schade ondervinden van late nachtvorst in april. Binnenshuis verschijnen de eerste blaadjes van paprika en tomaat of van suikerboontjes (sommigen planten de suikerboontjes binnenshuis in aarde om ze dan begin mei buiten te planten).

Het gazon begint na een goede kalkbeurt, begin maart, ondertussen aardig te groeien en mag begin april al eens gemaaid worden. Wanneer je maait hangt niet alleen af van het weer en de lengte van het gras, maar ook van de temperatuur. Gras maai je best niet als de gemiddelde temperatuur overdag onder de 12 graden zit en er nog steeds kans is op nachtvorst. Als je maait, ga dan niet direct voor korte brosje, maar maai in twee of drie keer, afhankelijk van de lengte van uw gras. Maai eerst op de hoogste stand en dan op een iets lagere stand. Wacht dan enkele dagen dat het gras tijd heeft om wat bij te komen en maai dan op de laagste stand. Naar eind april toe kan je dan al eens bemesten of, als je van plan bent om te verticuteren, eerst een mos- en/of onkruidverdelgend middel te strooien op je gazon. Als je een mosdodend middel (vb ijzersulfaat) gebruikt, doe dit kort voor een verwachte regenbui, strooi NIET op terras of tegels en blijf van het gras tot het middel zijn werking gedaan heeft. Anders loop je het risico om er lelijke plekken aan over te houden. Verticuteer dan zodra je ziet dat het mos en onkruid afsterven.

Borders mogen verder opgeruimd worden en onkruid gewied. Laat het loof van uitgebloeide narcissen, tulpen, krokussen, muscari of andere voorjaarsbloeiers rustig ter plaatse afsterven. Als dit je stoort, knip het loof dan na de bloei tot tegen de grond af. Weet dat je eigenlijk je plant verzwakt als je het loof niet natuurlijk laat afsterven. Het is tevens een middel om de biodiversiteit in je tuin te verhogen. Sommige insecten en andere nuttige diertjes vinden een schuilplaats in en onder het loof. Hang ook volop insectenhuisjes op in je duin en nestkastjes. De dieren die hierin komen wonen zijn zeer nuttig voor je tuin en de biodiversiteit (mits je niet sproeit met voor hen giftige middelen. Denk er ook aan dat de larven van de buxusmot volop tot leven komen in april en bij warm en zonnig weer.

Reacties zijn gesloten.