Tuindromen 2023

We zijn al een tijdje aanbeland in een nieuw jaar. Een jaar waarvoor ik jullie prachtige en ideale weersomstandigheden toewens voor de tuin.  Een jaar waarin al je tuindromen mogen uitkomen. Ondertussen zijn de vele nieuwjaarsrecepties voorbij en hebben we wat leuke ideeën om  aan de slag te gaan in huis en tuin. Ik heb alvast niet gewacht en probeerde het een en ander uit in de voorbije donkere en regenachtige dagen en weken.

We beginnen eerst en vooral met de kerstboom (als deze er nog staat) naar een koudere plaats te brengen voor een paar dagen. Je moet dit uiteraard enkel doen met een kerstboom met wortel en mits hij niet afgestorven is. Een kerstboom zonder wortel breng je naar de composthoop, de groenkar of het recuperatiepark. Na enkele dagen mag de nog groene kerstboom in de tuin geplant worden. Maak een put, diep en breed genoeg en plaats er de boom in. Gooi wat aarde op de wortels en schud aan de boom zodat de aarde mooi tussen de wortels zit. Kijk of de boom rechtop staat en vul verder aan met aarde. Duw de aarde wat toe met de punt van de voet. Met wat geluk kan je deze boom bij het einde van dit jaar terug binnenhalen. Terwijl je de spade in de nabijheid hebt, kan je de uitgebloeide bollen van hyacint, blauw en witte druifjes (muscari) uitplanten met het loof eraan. Het loof zal vanzelf afsterven en het volgend voorjaar geniet je van de bloemen.

Zoals hiervoor aangegeven, probeerde ik de voorbije weken het één en ander uit.  Midden november kocht ik 2 pakketjes champignonbroed (witte en bruine champignon). Ik volgde de bijgevoegde handleiding minutieus. De foto’s geven de stand van de derde “vlucht” weer begin januari. Dit werd geteeld ik de keuken, op de vensterbank. Eind november kocht ik witloofwortels. Ik kortte het resterende loof in op een 2-tal cm (een duimdikte). De wortels waren al een stukje afgesneden waardoor ze allemaal ongeveer dezelfde lengte hebben. In een emmer bracht ik een 5 à 8 cm aarde uit de tuin aan. Hierop plaatste ik de wortels en vulde de ruimte tussen de wortels op met bloemaarde tot onder het loof van de kleinste wortels. Een liter water erover gegoten, deksel op de emmer en hieronder zie je het resultaat na 5 weken. Enerzijds een emmer die in de garage staat en de andere die in het koude tuinhuis staat om dan naar de garage te verhuizen.

Tenslotte kocht ik de week voor kerstdag broed voor oesterzwammen. Ik een diepe emmer strooide ik ongeveer 2,5 kg stropellets (voor dieren). Daarop goot ik anderhalve liter kokend water. Deksel op de emmer en laten afkoelen tot de volgende dag. Vervolgens een derde van het pakket broed (met gewassen handen) gemengd onder de pellets. Hierboven zie je de toestand van doorgroeiing na 2 weken. Nog één week ongeopend op woonkamertemperatuur en dan verhuizen naar een koelere ruimte. Vanaf dan zou het gaan gebeuren en moet één week later de eerste vlucht van oesterzwam starten. Weet dat je bij oesterzwam zoveel mogelijk steriel moet werken en besmetting van andere schimmels moet vermijden. Vandaar dat alles zoveel mogelijk moet toe blijven. Ik laat je nog weten of de oesterzwammen lekker zijn.    

Reacties zijn gesloten.