Opkuisen, opruimen, beschermen en volop genieten…

Gelukkig viel er nog wat veel regen in oktober en november en kregen de meeste planten de tijd om nog wat te kunnen recupereren. In korte tijd vielen de bladeren van de bomen, het fruit kon heel lang blijven hangen en je kon eind oktober nog gras zaaien. Dit gras staat ondertussen uit. De temperaturen bleven veel te lang veel te hoog voor de tijd van het jaar. Sommige dieren vonden moeilijk tijdig hun (winter)slaap. In mijn tuin sukkelde begin november nog een egel rond die moest verlost worden van vele teken terwijl van tijd tot tijd nog vlinders ronddartelden.

In december ben je toe aan een maand van opkuisen, opruimen, beschermen en volop genieten. Zolang het niet vriest kan je nog voorjaarsbollen planten. Misschien kan dit in combinatie met het omspitten van de borders om de laatste restjes van bladeren en opgeschoten onkruid onder te werken. Sommige heesters en struiken, voor zover ze in rust zijn, kan je op vorstvrije dagen nog snoeien. Werk dode, beschadigde en kruisende takken weg. Denk er altijd aan dat je snoeit om de plant lucht te geven. Takken die naar het centrum van de plant groeien verwijder je best. Als het begint te vriezen, denk er dan aan om je buitenkraantjes af te dekken en watertonnen voldoende te ledigen om schade te vermijden. Verwijder ook de schaaltjes onder je buitenpotten. Kuis je materiaal grondig af, laat het drogen en vet het dan in om op te bergen. Berg het best op in een hok waar het droog blijft. Breng je grasmaaier, verticuteerder, bosmaaier , kettingzaag en dergelijke eens binnen voor een grondig nazicht. Verwijder je pomp uit de vijver, kuis ze af en berg ze droog op. Kuis de filter van je vijver grondig en proper uit. Weet ook dat de winter de ideale periode is om rozen, fruitbomen en struiken te planten. 

Helleborus orientalis black

Je kan ook binnenshuis aan de slag met allerhande bolgewassen zoals muscari, amaryllis, hyacint. Andere planten zijn typische winterbloeiers zoals hulst, kerstroos, helleborus. De meeste van deze planten doen het goed binnen, maar kunnen ook buiten. Maak zelf eens een kerststukje met zaken die je tegenkomt op een leuke winterwandeling. Gedroogde dennenappels, kastanjes, noten, eikels, grote boombladeren en wat fris groen in een stukje oasis of op een droge boomstronk kunnen zorgen voor een leuk effect. Wat groen in huis brengen tijdens de koude donkere wintermaanden zorgt voor een welkome opkikker !

In januari gaan we volop de eerste kiemgroenten kweken op onze vensterbank en denken we na hoe we te werk zullen gaan in onze tuin in het komende jaar. Ga eens voor een bijen- of insectenvriendelijke tuin. Probeer geen chemische middelen te gebruiken en laat het gras wat groener staan. Verban de exoten en hun afstammelingen uit je Belgische tuin. Zorg voor meer biodiversiteit en geef terug plaats aan kikkers, salamanders, maar ook egels, insecten en lang gras of oude, minder bekende groenten. Maak een degelijke planning en respecteer de seizoenen. Ga geen aardappelen telen vanaf oktober of tomatenplanten opkweken in september. 

Reacties zijn gesloten.