Eetbare paddenstoelen kweken voor eigen gebruik

Dinsdag 8 november, 20 u., Ontmoetingscentrum Marke.

De herfst komt eraan en dan gaan we graag wandelen in de natuur. De paddenstoelen groeien bij de vleet en dan vragen we ons af: “Is deze paddenstoel wel eetbaar?”.

Wie graag wilde paddenstoelen eet, maar niet goed weet welke in het bos eetbaar zijn, kan ook leren zijn eigen paddenstoelen kweken. Een stadstuintje met wat schaduw is al voldoende om aan de slag te kunnen. Bovendien zit het telen ervan in de lift, nu meer en meer mensen vegetarisch willen eten. Ze vormen een perfecte vervanger voor vlees.

De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos: de bekendste onder ons zijn champignons de Paris, oesterzwammen, shiitakes,… allemaal even lekker, maar toch heeft iedere soort zijn eigen teelwijze. Bij paddenstoelen die je zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen. Een oesterzwam levert tijdens één herfst verschillende kilo’s op. Het kweken van shiitakes op houtstammen levert trouwens nog een extra troef op: je houdt er niks van afval aan over. Na het oogsten kan je het hout gewoon in de kachel verbranden.

Bio-ingenieur Ann Van Belle, gepassioneerd door paddenstoelen, leert ons alles over hoe je zelf oesterzwammen, shiitakes en andere paddenstoelen kan kweken. Ze is sinds midden jaren tachtig professioneel met paddenstoelen bezig.
Ze vertelt ons over mycelium op entpluggen of in broed. Telen op stam van eik of kastanje, myceliumbroed met stro in plastiekzakken of in emmer… Oneindig veel toepassingen.

Leden van Tuinhier Marke komen gratis, niet-leden betalen 3 Euro.

Klik HIER om in te tekenen op de samenaankoop.

Reacties zijn gesloten.