De tuin in november, wat te doen?

Ondertussen hebben we al meerdere regendagen achter de rug en zijn de voorraden een beetje aangevuld, maar niet voldoende om gerust de winter en het komende voorjaar in te gaan. De oogst aan vruchten was desondanks prachtig. We hebben nogal wat fruit kunnen oogsten en veel noten, kastanjes en eikels kunnen rapen. Sommigen onder ons hebben zelfs een voorraad aan vruchtensap kunnen inslaan.

Kastanjes rapen in Marke

In november kunnen we niet veel doen behalve verder opruimen en winterklaar maken. Het zomermeubilair wordt afgewassen en op een droge plaats gestockeerd. Alles waar water kan blijven instaan wordt geledigd en watervrij gemaakt voor de komende dagen met vorst. Onze tere plantjes worden ingewikkeld om de koude te trotseren, maar toch met voldoende verluchtingsmogelijkheden om schimmels, ziektes en vorstschade te vermijden. Gebruik desgevallend plastiek met gaatjes of stro tussen de planten en takken. Andere planten worden dan weer best in de veranda, koude kas of lichtjes verwarmde serre geplaatst. Denk eraan om zo weinig mogelijk energie te verbruiken om de planten te laten overleven (8 à 10 graden is genoeg). Maak ook optimaal gebruik van het weinige beschikbare zonlicht.

Skimmia

Bij een laatste opruimbeurt hoort misschien ook het knotten van de wilgen. Doe dit om de vijf à zes jaar als de takken een dikte van een arm hebben. Kijk ook boombaden en -bindingen na. Zie of opgebonden struiken en takken nog goed vasthangen. Snoeien van planten kan nog, maar niet bij vriesweer en enkel op bewolkte dagen. Eens alle fruit is verdwenen kan je de takken al wat inkorten. Het snoeien van bomen dient echter weloverwogen te gebeuren. Gesnoeide bomen zijn sterker en dragen regelmatiger fruit. Snoei takken weg die naar binnen groeien of andere takken kruisen. Uiteraard verwijder je dode of zieke takken. Onderhoud ook je materiaal. Vooraleer het op te bergen voor de winter kan het eens grondig afkuisen en invetten ervan je een hoop werk in het voorjaar besparen!

De vijver wordt eveneens winterklaar gemaakt. Pompen en fonteinen worden zo veel mogelijk afgelegd en uit het water gehaald, vooral als zij niet voldoende diep zitten waardoor ze zouden kunnen vervriezen. Afgestorven plantendelen en algen worden zoveel mogelijk verwijderd. Voorkom verrotting in de vijver.

De echte liefhebber kan nu nog bloembakken voor buiten vullen met echte winterplanten zoals: winterheide, skimmia, kleine conifeertjes, pernettya, winterviolen, japanse kers, helleborus, sneeuwklokjes, sneeuwbal enz. . Denk ook na waar en in welke bak of pot je de plant wil plaatsen. Gebruik potten of bakken met voldoende aarde en die het vocht voldoende snel kunnen afvoeren en niet kapotvriezen bij de eerste hevige vorst.

Reacties zijn gesloten.