Tuinklussen in oktober

In het vorige nummer stelde ik dat de tuin er op dat moment prachtig uitzag, kon ik niet weten dat de zomer van 2022 uiterst warm en droog zou zijn. Ondertussen weten we wel beter. Met veel hoop kijken we nu uit naar wat regen en meer normale temperaturen. De tuin smacht nog altijd om water dat levensbelangrijk is voor mens, dier en planten.

Vandaar dat we het dit jaar een beetje over een andere boeg moeten gooien en moeten proberen te redden wat er te redden valt. Laat de planten en struiken toe om zich zo goed mogelijk te herstellen van de schade in de zomer. De planten hebben geleden onder droogte en hitte en hebben weinig reserves kunnen opbouwen. Ze moesten immers al hun reserves aanspreken of overgaan in herfstmodus om te kunnen overleven. Ga nu ook niet te drastisch te werk en snoei alsnog je haag of struik als je dit nog niet gedaan hebt. Weet dat je nu vooral afgevallen bladeren en vruchten mag ruimen. De bomen die in het voorjaar heel snel groeien en meestal “bloeden” omdat de sapstroom snel op gang komt, moet je in oktober snoeien (berk, esdoorn, walnoot, …). Je mag je gazon een laatste maal maaien. Maar maai het niet te kort om mosvorming in de winter te vermijden.

Wil je een haag of conifeer (ver)planten, doe dit dan naar het einde van oktober toe als de plant in rust is. Net zoals het planten van voorjaarsbollen (tulp, muscari, hyacint, narcis, …). Sommige andere planten geven nu hun prachtige (herfst-) kleuren af en kunnen volop bloemstukjes sieren. Andere bloeien vanaf nu (herfstkrokus, hemelsleutel, hulst, sierappel, sneeuwbes, chysant …). Van nog andere moet je nu hun bollen gaan oogsten om volgend jaar terug mooie bloemen te hebben (gladiolen, dahlia’s, knolbegonia, canna’s, …).

De planten in bloembakken en – potten zijn uitgebloeid en op het einde van hun eenjarig leven. Sommige planten kan je stekken om het volgende jaar weer opnieuw te gebruiken (pelargonium, …) Van anderen daarentegen kan je zaad bewaren (afrikaantjes, zonnebloem, …). Let wel op van welke planten en bloemen je zaad neemt want meestal zijn dit niet altijd basisplanten die eenvoudig weg kunnen vermenigvuldigen. Heb je oorspronkelijk F1 of hybride zaden gebruikt, dan kan je van zaad van deze planten het daaropvolgende jaar verrassingen hebben. Met stekjes ben je meestal zeker welke planten je zal bekomen.

In de moestuin is het ook volop ruimen en oogsten geblazen alhoewel je bepaalde planten gerust mag laten overwinteren ter plaatse. Dit zijn dan de meeste koolsoorten en winterprei. In ieder geval planten die vorstbestendig zijn. Bekijk je compostbak en strooi je eerste compost uit en zaai groenbemesters. De echte liefhebber kan zijn onbewerkte percelen al in “winterwerk” leggen.

Reacties zijn gesloten.