Een droog voorjaar…

Hoe het kan verkeren hebben we nu gezien. Geen of heel plaatselijk een klein beetje regen, elders een overvloed. Het totale voorjaar is in zijn geheel uiterst droog. Een grote uitdaging voor onze tuin en onszelf. Niet getreurd, de mooiste en zonnigste maanden komen er aan.

Na de vele tuin- en bloemenmarkten en de Floraliën kan je nog tot oktober de tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling –Floriade 2022- bezoeken in Almere, Nederland. Je kan dit alleen, met twee of tijdens een georganiseerde reis doen, met Tuinhier Marke bijvoorbeeld op 4 juli 2022. Echt de moeite waard als je van tuinen en toekomstige trends houdt.

Juni is een van de eerste maanden waarin mag opgeruimd worden. Het droge loof en de uitgebloeide bloemen en ook eventuele zaaddozen van Rododendron, wisteria, catalpa, brem … mogen naar de composthoop. Voorjaarsbloeiers zoals forsythia, kolkwitzia, psychocarpus, weigelia en zo veel meer mogen gesnoeid worden. Hagen groeien nu volop en mogen ook een eerste maal gekortwiekt worden. Als je buxus snoeit, doe het zeker op een bewolkte dag en controleer je planten op buxusrups en ziektes. Snoei best met de handschaar en maak je plantjes nat voor het snoeien. Elektrisch snoeien zorgt voor extra veel verbranding van de bladeren. Na het snoeien kan je de planten behandelen tegen ongedierte en ziektes.

Heb je in mei niet gemaaid, en wil je terug naar een min of meer strak gazon, maai dan niet te veel ineens. Maai met tussenstappen. Eerst op de hoogste stand van je grasmachine die het nog moeilijk genoeg zal hebben. Vervolgens snoei je wat korter, maar niet direct helemaal kort. Denk er wel aan dat zich ondertussen misschien nesten van dieren en/of insecten in het gras bevinden. Laat het gazon eerst enkele dagen herstellen. Pas daarna kan je heel kort maaien. Heb je in mei wel gemaaid, geverticuteerd en bemest, maai dan minstens wekelijks je gazon. Doe dit nooit als het nat is! 

In de borders kan je onkruid wieden, uitgebloeide bloemen verwijderen, omgevallen planten ondersteunen en misschien al stekken snijden. Juni is ook de rozenmaand. De meeste rozen staan in bloei. Verwijder uitgebloeide bloemknoppen en wilde takken. Controleer op bladluis en ander ongedierte, zeker na de voorbije droge en warme periode. Verzorg ook je bloembakken en terrasplanten!

De moestuin levert nu volop groenten: erwten, radijzen, salades, koolrabi, jonge uitjes, spinazie, broccoli, rabarber, veel te veel om op te noemen. Er kan nog heel veel geplant en gezaaid worden (als er nog voldoende plaats is): boontjes, witloof, rode biet, courgette, butternut, meloen, pompoen, knolraap, wortelen, selder, prei… .Geef geregeld water, best niet te koud en als het kan, in de voormiddag rond 11 uur. Dan kan het nog voldoende opdrogen en beperk je de kans op ziektes en schimmels. Meestal geef ik 2 maal per week water, ineens voldoende. Salades krijgen van mij 1 maal per week water, maar heel veel. Tomaten worden regelmatig gediefd en krijgen water rechtstreeks aan de voet van de plant. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Met bloempotten, in emmers, met flessen waarvan de bodem is  afgesneden, met kuiltjes in de grond. Hoe je het doet, is je eigen keuze en ervaring.

Reacties zijn gesloten.