Vakantie…

Het weer is tot op heden nog steeds droog. Hier in Marke viel nog niet veel water, een uitzonderlijke (hevige) bui niet te na gesproken. De tuin ligt er op zijn geheel uitgedroogd bij. Hopelijk kunnen we genieten van een zonovergoten, maar bijwijlen niet te droge zomer. We eten regelmatig buiten, barbecueën alsof het een lieve lust is en rusten graag eens uit in de zetel of tussen het lange gras. In de zomer staan veel werkzaamheden gepland in de tuin. Vooral opruimen, onderhouden, bijwerken en oogsten.

Tuin Dina Deferm

Borders staan er momenteel op hun mooiste bij en vragen veel aandacht. Rozen bloeien volop eind juni – begin juli. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om zaadvorming te verminderen. Als je water geeft, doe dit ’s morgens of ten laatste kort na de middag. Zorg dat alles nog kan opdrogen om ziektes en plagen te vermijden. Maai het gazon niet te kort en niet te veel om uitdroging en verbranding te vermijden. Gebruik het grasmaaisel als mulching tussen uw andere planten. Dit voorkomt uitdroging, onkruidvorming en zorgt voor beschutting. Verwijder onkruid zoveel mogelijk met wortel en blad en doe dit voor het zaad kan vormen.

Hou je vijver en zwembad in het oog. Vooral het waterpeil. Bij te warme dagen worden veel algen gevormd en dit kan zorgen voor overlast. Verwijder zoveel mogelijk de algen en zorg voor een gezonde zuurtegraad van je water. Geef bij warm weer wat meer voeder aan de vissen, maar ook niet te veel. Je geeft genoeg als ze binnen enkele minuten het drijvende voedsel kunnen opeten. De uitgebloeide waterlelies mag je gerust wegknippen als je er bij kan. Worden de bladeren bruin en sterven ze snel af, behandel dan tegen de leliekever.

Je kan nog steeds hagen en coniferen snoeien mits je dit op een bewolkte dag doet. Zo voorkom je verbranding. In de fruittuin moet je nu volop de zomersnoei toepassen (lange opschietende takken wegsnoeien tot op enkele centimeters hoogte). Je zal ook zien dat de fruitbomen zelf hun vruchten uitdunnen. Dit houdt in dat appelaars en perenbomen een deel van hun vruchtjes verliezen waardoor niet te veel fruit aan eenzelfde tros hangt. In principe zijn maximaal drie à vier vruchten aan eenzelfde tros meer dan genoeg. Pruimen, kersen en krieken kunnen in de vakantiemaanden geoogst worden net als alle vormen van kleinfruit. Het is nu ook volop tijd om confituur of jam te maken.

Sterhyacint

In augustus gaan we behalve onderhouden ook al oogsten. Snij regelmatig eens een verse bloem af en sier je huis op met fleurige pakketjes. Verzamel zaden en bewaar deze in koffiefilters of enveloppes eens ze droog genoeg zijn. Markeer wat je wanneer geoogst hebt. De uitgebloeide bloemen van lavendel mag je ten laatste (best is rond 21 juli) begin augustus wegknippen tot net boven de bladeren. Hagen stoppen eind augustus met groeien en je zet ze best mooi conisch om de winter in te gaan. Controleer regelmatig al je planten op ziektes en plagen. Vroege vogels kunnen vanaf nu de bollen van voorjaarsbloeiers in de grond stoppen (fritillaria, sterhyacint, eremus, camaccia, e.a. .

Reacties zijn gesloten.