Winterbescherming

De koelte kwam er begin november nogal onverwacht met bijwijlen hevige regenvlagen. Hopelijk kon alles tijdig op een veilige en vorstvrije plaats geborgen worden. De uitgebloeide chrysanten krijgen een plaats op de composthoop of verdwijnen in de groenkar. De netten om bladeren te verzamelen zijn weg en misschien is de eerste vorst al verschenen. Ondertussen eten we volop zelf gekweekt witloof of champignons. We bereiden nog wat kerststukjes voor en genieten van de warmte binnenshuis.

In de moes-, sier- fruittuin is alles tot rust gekomen. Dit wil echter niet zeggen dat er niets meer te doen is. Regelmatige inspectie van de winterbescherming en de opgeborgen planten is en blijft nodig. Prei stop je best met de wortel in de grond en leg er bovenaan een laag bladeren over. Als je prei gebruikt, neem dan prei uit het midden van de bundel, zo vermijd je te erg beschadigde prei. Rot loert echter ook om de hoek, zorg er dus voor dat er tijdig lucht aan je groenten kan. Het is nu ook hoog tijd om aan het volgende jaar te denken. We kijken onze voorraden aan meststoffen, zaden, en plantgoed na. Wat we nodig hebben, kunnen we nu bestellen. We moeten al denken aan de vroege bemesting en bekalken en ook aan welke groenten we op welke plaats in de loop van het jaar willen planten.

Druivelaar en esdoorn en uitgebloeide sierstruiken mogen nu gesnoeid worden. De buxus, laurier en camelia kan je nu naar de koude kas verplaatsen. Potten kunnen kapotvriezen, vermijd daarom dat water in de pot kan blijven staan. Voorzie eventueel een winter(be)kleding. Planten moet je nu geen water meer geven (wel nog de kamerplanten). Veel sierstruiken kunnen nu gestekt worden . Gebruik hiervoor éénjarige scheuten. Gebruik stekken uit het midden van de tak, ter lengte van een potlood en de dikte van een potlood. Bind ze samen in pakjes en leg ze in vochtige grond ( één derde boven de grond). Begin maart kan je deze uitplanten in volle grond (mits het niet te hard vriest). Controleer je kamerplanten zo De plant nu en dan eens benevelen bestrijdt de rode spin. De kerstster vraagt voldoende licht, warmte en vocht. Teveel water zorgt voor wortelrot. dat ze voldoende licht en vocht krijgen.

In januari kunnen we nog altijd witloof en champignons en zwammen forceren. We controleren verder de oogst van het voorbije jaar. De eerste pootaardappelen laten we spruiten en een zaai- en plantplan voor het komende jaar wordt opgemaakt. Laten we niet onze wisselteelt vergeten ! In de siertuin verschijnen de eerste winterbloeiers zoals winterjasmijn, hamamelis, sarcococca, het peperboompje, chimomanthus praecox, winterakoniet en zeker de kerstrozen (Helleborus). Laat nu je grasmaaier en ander tuinmateriaal nakijken en onderhouden. Sluit buitenkraantjes af.

Reacties zijn gesloten.