De tuin in november

Dat we dit jaar al heel wat water verwerkten kan niet ontkend worden. Toch hadden we ook veel droge en zonnige dagen hoewel ze in het algemeen niet zo warm waren als de voorgaande jaren. In november zijn we aanbeland in een maand waarin veel mist voorkomt en het al eens kan vriezen. In onze tuin kunnen we volop genieten van herfstbeelden, spinnenwebben, dauw, gekleurde bladeren, verdroogde planten en bloemen. Op het terras en in bakken staan nog late chrysanten of herfstbloeiers en misschien al de eerste echte winterplanten. In onze moestuin liggen de eerste winterbedden en hebben we misschien al onze compost uitgespreid.

In onze siertuin vermindert de groei van de planten en maken ze zich klaar voor de winter. De bladeren vallen nu volop en we kunnen ze gaan gebruiken om planten tegen vorst te beschermen of om compost te maken. Als je eikenbladeren hebt, gebruik ze dan best onder of rond zoutminnende planten zoals rododendron of heide. Heb je veel andere bladeren, vermeng ze dan met je compost. Bladeren van de plataan of de kastanje kan je gebruiken in herfststukjes. Bladeren van de bomen in de straat kan je verzamelen in de daartoe voorziene netten of kooien.

Je kan nu nog volop lentebloeiende bolgewassen planten. Plant ze wel voldoende diep. Ongetwijfeld kent iedereen de narcis, de krokus, de tulp en de hyacint. Maar ook iets minder bekende soorten kunnen mooi zijn zoals scilla, muscari of keizerskroon, allium, camassia, chionodoxa, sneeuwklokje, anemoon, eranthus en nog veel meer. Sommigen kan je in pot of bak planten om heel vroeg mooi versierde vensterbanken of terras te hebben.

Wat je ook best doet voor de winter is snoeien. Sommige planten moeten voor de winter gesnoeid worden zoals notenboom, berk, esdoorn en druivelaar. De korte rozen kan je nu ook tot halverwege snoeien, als ze uitgebloeid zijn. Zo vermijd je schade bij hevige wind of extreme kou. Kuip- en terrasplanten verhuizen best voor de vorst naar binnen. Sommige kunnen afgedekt worden met stro en gaatjesplastiek.

In de moestuin is de tijd aangebroken om op te ruimen alhoewel sommige teelten gerust mogen blijven staan (winterprei, spruitkool, savooikool, rode kool, winterspinazie, winterpostelein, veldsla winterwortelen, kervel). Let er wel op dat je nog kan oogsten bij vorst en winterse neerslag. Het tuingereedschap wordt nagekeken, afgekuist, ingeolied en weggezet. Nu is het ook tijd om volop lof op te kweken. Witlo(o)f , roodlof, groenlof kunnen nu volop gekweekt worden. Witloofwortelen zijn sinds enkele jaren volop te verkrijgen. Eigen gekweekt witloof kan veel verser verbruikt worden en onder de omstandigheden die je zelf in handen hebt.

Reacties zijn gesloten.