Februari: aan de slag

We zijn er weer aan begonnen. Aan een nieuw jaar ! Al is het heel nat begonnen en werd het daarna gevolgd door kilte en lichte vrieskou, toch geeft ons dat moed om stilaan terug aan de slag te gaan in de tuin. We hebben al veel folders en catalogi doorbladert om nieuwe ideeën op te doen voor onze tuin. Dit jaar kan je nog veel meer uitgewerkte ideeën en toekomstbeelden bekijken in Nederland. Daar gaat van 14 april tot en met 9 oktober de grootste tienjaarlijkse land- en tuinbouwtentoonstelling door op wereldniveau, de Floriade!

Tuinhier Marke gaat er alvast naar toe. Leden krijgen een uitnodiging om in te schrijven. Niet-leden houden best deze website in het oog.

Dichterbij kan je naar de Gentse Floraliën, van 29 april tot en met 8 mei. Dit alles natuurlijk als het lelijke beestje geen roet in het eten gooit of opnieuw voor uitstel zorgt.

In februari is het tijd om het tuinmateriaal voor de eerste keer te gebruiken. De heggenschaar, verticuteer- en grasmachine zetten we in orde, of sturen we eerst nog eens op onderhoud, als dit niet eerder gebeurde. We doen dit evenzo met het andere materiaal met een motor (kettingzaag, ploeg, freesmachine, enz.). Als de eerste zonnestralen zorgen voor droogte en opwarming kunnen we de koude kas opruimen en verluchten. In de serre planten we de eerste sla. Laat je niet te veel bedotten door de zonnige en mooie dagen! Het kan nog stevig vriezen en de nachten kunnen behoorlijk koud zijn. Te snel zijn zorgt er niet voor dat je grote voorsprong opbouwt ten opzichte van de late beginners.

Wat je ook niet mag vergeten in februari, is het bekalken van je tuin en gazon. Doe dit doelbewust en overdrijf niet. Bekalken doe je best om de paar jaar en niet te veel. Geen kalk voor zuurminnende planten! Laat desgevallend eerst een grondonderzoek doen om te zien met wat, in welke hoeveelheden en wanneer je bemest! Als je in februari meststoffen gebruikt, gebruik dan traagwerkende meststoffen die hun kracht op het juiste moment (bij de groei van de planten) afgeven. Het is ook niet nodig om meststoffen te hebben per plantensoort, periode en bodemsoort. Zoek een meststof die je gemakkelijk in de gehele tuin en het hele jaar kan gebruiken. Vergeet niet: teveel is niet goed!

De eerste tuinwerkzaamheden bestaan vooral uit snoeien en opruimen, als het niet vriest. Ruim niet te veel op; uitgedroogde en afgestorven plantendelen beschermen nog tegen de vorst. De grond kan al bewerkt worden mits het warm en droog genoeg is. Struiken, bomen en rozen kunnen verplant en gescheiden worden. Maak de insectenhotels en vogelhuisjes klaar en hang ze op een goede plaats. Denk er ook aan dat watertonnen en vijvers nog kunnen bevriezen. Kijk al je zaai- en plantgoed na en gooi wat te oud is weg. Ga er van uit dat zaad meestal maar één à twee jaren goed blijft. Plantgoed doet dit maar één seizoen. De ramen van serre en koude kas kunnen op een zonnige, vorstvrije dag al eens een grondige kuisbeurt krijgen.

Wil je op tijd kunnen planten? Dan gaan vroege vogels al aan de slag met het zaaien en verplanten van tomaten en paprika’s, erwten, bonen , sla en nog veel meer. Doe dit echter altijd met de nodige zorg en voorzichtigheid ! Begin best op het einde van februari, je bent dan nog meer dan vroeg genoeg. Zorg ook voor een goede timing zodat je planten op het juiste moment naar buiten of naar de serre kunnen. Laat de aardappelen een beetje voorkiemen zodat je ze op het juiste moment kan planten en het loof niet boven staat als het nog vriest.

Reacties zijn gesloten.