De tuin in september

Dat de maanden juli en augustus dit jaar een beproeving geweest zijn, valt niet te ontkennen. De temperatuur was een stuk lager dan vorige jaren, de vochtigheid veel hoger dan anders. Dit zorgde ervoor dat alles uitbundiger groeide en het ongedierte zich volop tegoed kon doen. Plagen en ziektes staken de kop op, door de droogte van voorgaande jaren wisten we niet meer dat ze bestonden. We hebben ondertussen al resultaten gezien, hoewel ikzelf niet mag klagen.

September is niet alleen een maand van oogsten, maar ook van snoeien, ruimen en zelfs zaaien en planten. Winterkropsla, winterprei, Romeinse sla, winterspinazie, veldsla, radijzen kunnen, mits het niet te koud wordt, nog volop groeien. De koude bak kan nog gebruikt worden voor kervel, peterselie, gewone sla, … . Onze oogst moeten we ook in het oog houden, vooral om te kunnen bewaren. Sommige groenten vragen een beetje vorst om goed te smaken (spruiten, pastinaak, selder, …). Andere kunnen geen vorst uitstaan (vooral bladgroenten, aardappelen, …). Groenten of vruchten die beschadigd zijn, verbruik je best zo snel mogelijk.

Vanaf september stoppen we met bemesten van de bloembakken en potten op het terras. Laat de planten tot rust komen en hun zaden afrijpen. Je kan ook stekken nemen, het is de ideale periode ervoor (minder licht en warmte). Maak gebruik van je serre of veranda om de plantjes wortels te laten vormen.  Sommige planten zijn makkelijk te stekken (geranium, buxus, …), bij andere gaat dit totaal niet. Stekken is een scheutje afsnijden en voorkomen dat er nog contact is met het wortelgestel van de moederplant.  De stek moet dus op zijn eigen wortels ontwikkelen. Dit kan je bevorderen door stekpoeder te gebruiken.

De pluktijd is aangebroken in de fruittuin. Let er op tijdig, maar ook niet te vroeg te plukken. De smaak van appel, druif en peer kan echt van dag tot dag verschillen. Als hevige regen of hagel voorspeld wordt, let dan goed op want de schade aan rijpe vruchten kan groot zijn. Als je vruchten plukt, doe het dan voorzichtig en breek de vruchtstelen niet af. Pluk binnen handbereik en begin van onder naar boven en van buiten naar binnen. Zorg dat zo weinig mogelijk vruchten vallen of gekwetst geraken, leg ze voorzichtig neer. Pluk in de voormiddag en bij droogte.

Reacties zijn gesloten.