Maart: de tuin ontluikt

Zo zie je dat het ene jaar het andere niet is. Waar we in 2019 eind januari een dikke sneeuwlaag kregen en meerdere vriesdagen hadden, hebben we tot nu toe niet veel van dat gehad. Dat we hiermee rekening moeten houden is evident. Het weer kan nog altijd onverwacht veranderen. En de schade in de tuin zal dit jaar des te groter zijn! De meeste planten zijn al uitgeschoten of hebben hun botten en knoppen al klaar staan om te schieten en te bloeien.

Traditioneel gaan we eind februari, begin maart snoeien. Dit jaar zou het wel eens het verkeerde moment kunnen zijn. Misschien zitten we nu met de koudste dagen (zoals vroeger meestal de Elfstedentocht in februari was) en kunnen we noodgedwongen niet snoeien. Het kan natuurlijk ook omgekeerd zijn, dat we tot op heden te warme dagen hebben (eind januari, begin februari kregen we dagen tot 14°) en dat we hopeloos te laat zijn om te snoeien. Als het te koud is lopen we het gevaar dat we bomen en struiken te snel aanzetten tot groeien waardoor de nieuwe knoppen en botten kapot vriezen. Is het te warm, dan lopen we het risico dat de sapstroom al te sterk is en we veel schade hebben bij strenge vorst. Ben je een gewoontedier zoals ikzelf, snoei dan op een vorstvrije dag je rozen terug tot de 3de of 4de knop. Verwijder dode, verdorde en zieke takken uit bomen en struiken. Behandel je kleinfruit met het zorg om een mooie oogst te bekomen. Je kan nu nog vlinderstruik en hydrangea snoeien.

In ieder geval mag je al volop bemesten in de tuin, voer je composthoop uit en bekalk als je dit nog niet hebt gedaan. Het is misschien aan te raden om tussen de borders en in je moestuin stilletjes te beginnen spitten, mits het niet vriest. Dit jaar zullen we na de vochtige en donkere wintermaanden veel last hebben van mos tussen de planten en in het gazon. Let op waar je spit, het is immers volop ontluiktijd voor krokussen, narcissen, tulpen, muscari en andere voorjaarsbloeiers. Verwijder al het onkruid dat je tegenkomt en schoffel regelmatig. Nieuwe vaste planten, struiken, coniferen en bomen kunnen nu nog geplant worden. Winterbescherming mag, mits geen te harde en lange vorstperiode word verwacht, stilaan weggenomen worden.

Het gazon begint bij dagtemperaturen van boven de 8° langzaam terug te groeien. Als het gras te lang staat is het misschien beter om het gazon een eerste keer te maaien, maar niet op de kortste stand. Staat er te veel mos, verticuteer dan lichtjes en eerder naar het einde van de maand toe. Doe dit best niet als het gazon er nog heel vochtig bij ligt. Zo vermijd je kale plekken. Heb je toch kale plekken, strooi dan wat graszaad gemengd met zand of bloemaarde. Na het verticuteren mag ook een eerste bemesting gebeuren.

Reacties zijn gesloten.