Februari: aan de slag binnenshuis.

Een nieuw jaar, een nieuwe maand, een andere winter … We dachten dat het nooit meer goed zou komen na een superdroge zomer van 2019. Maar toch. In december 2019 en januari 2020 viel toch genoeg water om de meeste tekorten aan te vullen. Toch ziet januari 2020 er niet goed uit. Vochtig, donker en de meeste dagen de temperatuur meer dan genoeg boven deze van het gemiddelde. Dat belooft niet veel goeds voor onze werkzaamheden in februari. Sommige planten ontluiken veel te vroeg, maken hun botten veel te vroeg aan en te weinig ongedierte heeft te lijden onder vrieskou.

Dan moeten we maar aan de slag gaan binnenshuis. We kunnen al aardappelen laten voorkiemen op een koele plaats, witloofwortelen uitplanten in een donkere emmer of champignons kweken; er zijn voldoende soorten en rassen te koop in direct bruikbare pakketten. Spruit- en kiemgroenten kunnen nog altijd gezaaid en geoogst worden. De vroege vogels onder ons gaan al, in de tweede helft van februari, aan de slag met het zaaien van tomaat, paprika, sla, tuinkers, koolrabi, bloemkolen, vroege peulen, wortelen … . In de koude kas kan ook al kervel, peterselie, radijs, spinazie uitgezaaid worden. Anderen wagen zich al aan het planten van vroege aardappelen (in koude kas of onder een stevige bescherming).

Een aantal belangrijke bewerkingen mogen al uitgevoerd worden in de tuin. Er mag al volop kalk gestrooid worden, de composthoop mag uitgevoerd worden en de te grote stukken worden klein gemaakt. Serreliefhebbers kuisen al een eerste maal grondig de ruiten en afvoeren. Regentonnen en dakgoten mogen ook al eens proper gemaakt worden als dit niet eerder gebeurde. Uitgebloeide bollen van hyacinten planten we buiten (als het niet vriest). Ben je vergeten om je bloembollen van narcissen en tulpen uit te planten in het najaar? Je kan ze nu nog uitplanten als het niet vriest. Of je plant ze onderaan in een bloembak, waar je later de eerste viooltjes bovenop plant. Zo heb je na de viooltjes mooie narcissen en tulpen die je in mei kan vervangen door zomerbloeiers. De bollen van dahlia’s kunnen in een pot geplant worden en vorstvrij bewaard. Op die manier worden de eerste uitlopers gevormd.

Het gazon mag bekalkt worden als er te veel mos in zit. Loop wel zo weinig mogelijk over het gras, zeker als dit nog bevroren is. Percelen of kale plekken waarop in maart gras zal gezaaid of in zoden worden gelegd, kunnen lichtjes omgespit worden. Klimop mag kort gesnoeid worden met de haagschaar. Uiteraard is februari de maand bij uitstek om de fruitbomen en kleine bessenstruiken te snoeien. Nestkastjes moeten nu geledigd en gekuist worden.

Reacties zijn gesloten.