Groene vingers in oktober

Zoals gevreesd is er dit jaar heel weinig regen gevallen en hebben al onze planten en huisdieren te lijden gehad onder de soms verzengende hitte. Maar niet getreurd, de tuin hield zich kranig ondanks het feit dat sommige planten, struiken en zelfs bomen het begeven hebben. De plaag van de buxusmot viel beter mee dan vorig jaar, maar toch mag de aandacht niet verslappen. Ondertussen kruipen de rupsen van de buxusmot naar het binnenste van de struik om daar te verpoppen. In het volgend voorjaar worden zij bij de eerste warmte mot om uw buxus te belagen.

Het is nu vooral belangrijk om te tuin op te ruimen met het oog op komende winter en de kans te bieden aan de planten om nog te recupereren. Verzamel zaden, bessen, noten, eikels, kastanjes en rijp fruit vooraleer de vogels, eekhoorns of ongedierte er mee weg zijn. Pluk ook de mooiste droge bloemen van hortensia of andere planten en gekleurde takjes en bladeren om herfststukjes te maken of de tafel te decoreren. De bloembakken mogen geledigd worden. Je kan eventueel de bloemaarde behouden en de bakken opvullen met winterharde planten of bloembollen die volgend voorjaar bloeien. Exotische planten moeten naar binnen of naar de serre verhuizen, andere laat je misschien beter met rust en laat je opdrogen. Tijdens de winter is de plant zelf dan beschermd tegen extreme kou en biedt de plant op mistige morgens of besneeuwde momenten een leuk zicht. Onkruid stopt niet met groeien, dus blijf dit verwijderen. Vaste planten en coniferen kan je vanaf nu vermeerderen, scheuren of verplanten. Bedek vorstgevoelige planten met een laagje compost van 5 cm. Windgevoelige planten zoals lavatera, klim- en stamrozen, buddleia, mag je gerust tot de helft of een derde insnoeien om dan in het volgend voorjaar grondig in te snoeien. Geniet ook eens van de prachtige herfstkleuren.

Denk er aan om uw voederhuisje, mezenbollen, drankschaaltje af te wassen en terug op te hangen opdat vogels en eekhoorns geen honger hebben bij koud weer. De knollen en bollen van dahlia, bladbegonia, gladiolen, canna’s halen we uit en laten we opdrogen op een droge en vorstvrije plaats. De bollen van krokussen, narcissen, tulpen, witte en blauwe druifjes gaan we juist nu planten (2 maal zo diep als ze hoog zijn) om volgend voorjaar een prachtige bloei te bekomen.

Het gazon gaan maaien we minder en bij de laatste maaibeurt zetten we de maaier in een hogere stand dan gewoonte. Op die manier bouwt het gras reserve op en vermijd je overmatige groei van onkruid en mos in de winter. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van uw gazon. Ruim ook de bladeren voor je deur op en breng deze naar de daartoe voorziene bladkorven.

In de moestuin maken we de percelen winterklaar. De composthoop wordt uitgezeefd en verspreid op de ongebruikte percelen. We denken ook aan het forceren van witloof en champignons. Het is ook de ideale maand om knoflook te planten.

Reacties zijn gesloten.