De tuin in november.

Eind september, begin oktober kregen we eindelijk een natte periode. Een langverwachte periode voor onze tuin en onze regentonnen en –putten. Maar of dit voldoende was om alle reserves aan te vullen, zullen we pas later weten. In ieder geval moeten we in november goed voor onze reserves zorgen en ze desnoods zo veel mogelijk aanvullen. De korte dagen en koude nachten maken hun rentree. Tijd om zo veel mogelijk tot rust te laten komen.

De laatste bladeren worden geruimd, de composthoop wordt aangevuld en verder gerust gelaten. Winterbedden worden, waar nodig, nog gelegd en groenbemesters op de ruggen gezaaid. Je kan nog zorgen voor een schuilplaats voor de egels: zorg voor een hoop met takken en veel bladeren, misschien nestelen ze zich in uw tuin. Haal overbodige takken en planten uit uw vijver en bereid deze voor op vorst (pompen verwijderen, isomo of takkenbussel in het water tegen toevriezen).

Denk ook aan het volgend voorjaar en plant nu nog, als de grond niet bevroren is, al de bollen van voorjaarsbloeiers (krokus, narcis, tulpen,…). Voor look is het ideale moment aangebroken. Witloof en champignons kunnen vanaf nu volop geforceerd worden en lekker vers geconsumeerd.

Vorstgevoelige planten verdienen een goede bescherming, maar vergeet niet dat ze ook verse lucht nodig hebben! Potten met gevoelige terrasplanten (brugmansia, agapanthus, oleander, fuchsia, zantedeschia, …) kunnen verhuizen naar de serre, veranda of vorstvrije garage. Potten die te zwaar zijn of planten die niet kunnen verplaatst worden, kan je afdekken

Thermobeschermhoes

met jute of noppenfolie. Voor andere planten volstaat het om ze zo veel mogelijk uit de wind te plaatsen dicht bij een muur waar ’s winters veel zon komt. In Malta zag ik bamboestokken in lange rijen dicht bij elkaar staan om planten te beschermen en de gure wind te breken. Vergeet niet om de wortels van knolbegonia’s, twaalf apostelen en dahlia’s droog en vorstvrij te bewaren.

De winter nadert, denk dan ook eens aan je kamerplanten. Deze moeten nu ook tot rust komen. Geef wat minder water en zorg er voor dat de temperatuurverschillen niet te groot worden. Wil je met kerst of rond nieuwjaar prachtig bloeiende bloemen staan hebben in uw living? Plant dan begin november de bollen van hyacinten, amaryllis en muscari (blauwe of witte druifjes) in een pot met niet te veel grond en zet ze weg op een donkere, frisse plaats. Hou deze bollen in het oog en geef niet veel water (zorg wel dat ze licht vochtig zijn). Eens je ziet dat ze groene toppen beginnen te krijgen, kan je ze voorzichtig naar de huiskamer verhuizen. De toppen van hyacinten moeten groen zijn en minsten 2 à 3 cm groot, van de muscari, een 2-tal cm. Van de amaryllis is het beter te wachten tot een duidelijke bloembot zichtbaar is. Gegarandeerd succes! Wil je mooie tweejarige planten zoals madeliefjes, vergeet-mij-nietjes en duizendschonen? Dan is nu het moment om ze te planten zodat ze nog kunnen aanslaan voor de winter.

Reacties zijn gesloten.