Juli / Augustus: Zomertaken in de tuin

We zijn weeral zover: grote vakantie ! Rust en genieten moet ons lot zijn in deze maanden van het jaar. Het droge voorjaar met zijn enkele uitschieters van warme dagen is niet te vergelijken met de warme droge zomer van 2018. Dat die zomer dit jaar ook zijn sporen nalaat is u ongetwijfeld niet ontgaan. Her en der leggen bomen en struiken er het bijltje bij neer. De droge zomer en het droge voorjaar zorgen voor tekorten aan (grond)water. Vele struiken, planten, groenten en fruit zijn niet in hun “normale” doen.
Desondanks moeten we oog hebben voor de kwaaltjes, ziektes en ongedierte die onze tuinen belagen. Eén ervan, de slak kunnen we, in principe, niet meer bestrijden met de oude blauwe slakkenkorrels. Voortaan gebruiken we beter de ecologische slakkenkorrels, die zijn goed voor slakkenetende lijsters, merels, egels, padden. Als je sinds het voorjaar je buxussen angstvallig poppen- en rupsvrij hebt kunnen houden, vliegen de motten begin juli alweer volop rond. Wees alert en blijf bestrijden, hou de verschillende waarschuwingen in het oog.Afbeeldingsresultaat voor lavendel snoeien

Wil je volgend jaar mooie, bloeiende lavendel? Snoei hem dan voor 21 juli tot 1/3de terug. Is de lavendel al meerdere jaren niet gesnoeid, wees dan voorzichtig en snoei hem tot de helft terug. De hagen en struiken die in het voorjaar bloeiden kun je nu nog snoeien. Doe tweewekelijks de zomersnoei van je appelen en peren in juli en augustus.
Afbeeldingsresultaat voor vroege aardappel oogstVanaf midden juli kan je al volop oogsten. Vroege aardappelen, sjalotten, uien, radijzen, salades allerhande, misschien zelfs al tomaten en/of paprika’s. Wanneer je water geeft, wees er dan aandachtig voor om dat niet ’s avonds laat te doen, maar nog genoeg tijd te hebben om de plant te laten opdrogen. Bladluizen en vele ziektes duiken op wanneer het vochtig en warm is. Bladluizen kan je verwijderen met een krachtige waterstraal en wat zeepsop.
Eten moet iedereen om te kunnen groeien, dus bemest regelmatig en gematigd. Maai het gazon wekelijks, tenzij een droge periode wordt voorspeld. Maai het gazon dan iets hoger af, het zal dan niet te snel bruin worden. Eens je het gazon besproeit omdat het te droog is, blijft het dan minstens wekelijks één keer en veel water geven. Heb je te veel klaver, weegbree, madelieven, paarden- of boterbloemen in je gazon, spuit dan met een middel tegen tweezaadlobbige planten. De keuze in producten van die aard is echter sinds nieuwjaar beperkter waardoor je misschien wat meer manueel zal moeten verwijderen.
Aan iedereen een deugddoende vakantie, een mooie onkruid- en ziektevrije tuin toegewenst en een prachtige vijver met veel jong broed.

Reacties zijn gesloten.