Juni: zorg voor een propere tuin.

Na zonnige dagen in april volgden begin mei koude dagen met heel frisse nachten die voor schade zorgden in de tuin. Desondanks valt alles op zijn plooi en kunnen we verder aan de slag in de tuin. Hopelijk zijn ondertussen de watervoorraden aangevuld en is het wat warmer. Juni is een maand waarin veel moet bestreden worden en de eerste snoei plaats vindt.

De buxusmot, die met zijn rups al de eerste sporen nagelaten heeft eind april, begin mei, komt nu het warmer wordt, volop tot leven en de nachtelijke tochten van de mot zorgen voor triestige haagjes alom. De mot en zijn rups moet je op regelmatige basis bestrijden, liefst met een biologisch middel. Doe dit bij voorkeur ’s avonds voor het donker wordt. Afbeeldingsresultaat voor fruitmotTegelijkertijd bestrijdt je op die manier de aanvallen van fruitmot en andere ongewenste diertjes. Tot uw eigen verrassing kan je vaststellen dat er vandaag niets aan de hand is en zie je morgen bomen en of struiken vol zitten met vieze webben gevuld met rupsen. Eén warmteopstoot kan voldoende zijn om je wekenlange werk in de tuin te herleiden tot een drama.

Zorg dan ook voor een propere tuin: bestrijd onkruid in je tuin, maar ook op en rond het terras en voetpaden, wegeltjes en opritten. Verwijder paardenbloem, madeliefjes , klaver en zuring handmatig uit het gazon. Zorg er ook voor dat de peulen die gevormd worden door blauwe en gouden regen verwijderd worden om ongevalletjes te vermijden en een betere bloei te hebben volgend jaar. Kortwiek uitgebloeide struiken van het voorjaar en verwijder de oudste, dikke takken. Buxus mag nog gesnoeid worden in juni (als je buxusmot bestrijdt, snoei dan eerst en besproei daarna met een combinatie van tak- en bladversterkende en een rupsendodend middel); doe dit best met een manuele haagschaar en wanneer de lucht overdekt is of het lichtjes regent. Voor 21 juni kan je best de hagen van beuk, haagbeuk, taxus hulst en leylandi een eerste maal snoeien. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen en afgestorven plantendelen. Bestrijd de slakken op een ecologische manier en zorg er voor dat andere (huis)dieren en spelende kinderen niet in aanraking komen met slakkendodende korrels. Denk ook aan de vogels!

Afbeeldingsresultaat voor rozentuin kortrijk

Rozentuin Kortrijk

Juni is de maand bij uitstek voor bloeiende rozen. Controleer regelmatig op ziektes en bladluizen en verwijder uitgebloeide bloemen. Het gazon kan je een keer per week maaien, afhankelijk van de groei en de weersomstandigheden. Denk hierbij ook aan de studerende kinderen van de buren. In de moestuin kunnen we de eerste groenten en vruchten oogsten. Erwten, spinazie, salade, radijzen, rabarber, aardbeien, aalbessen, kruisbessen, frambozen,  asperges, broccoli, venkel, … . Je kan nog heel veel planten ook. Onderhoud je moestuin en schoffel regelmatig en geef water. Verwijder het teveel aan eendenkroos uit de vijver.

Reacties zijn gesloten.