Maart: de maand van krokussen, tulpen, narcissen en alles wat vroeg bloeit en groeit.

Gelukkig is er niet te veel schade in de tuin na de vele sneeuw einde januari en de overvloedige regen van februari. Ondanks alles mag er terug gewerkt worden in de tuin mits het niet vriest.

Afbeeldingsresultaat voor tulpenDe rozen moeten dringend teruggezet worden op 2 à 3 ogen en kruisende takken moeten verwijderd worden. Na de gift van kalk in februari mag nu ook al lichtjes bemest worden mits er tijdig regen valt. De composthoop kan nog uitgestrooid worden tussen de borderplanten of onder de fruitbomen. Fruitbomen die aangetast zijn door boomkanker worden best nu verwijderd en vervangen door jonge, frisse exemplaren die al duidelijk de eerste botten vertonen. Ondertussen beginnen de vroegste planten al te bloeien (forsythia, abrikoos, …) terwijl anderen al uitgebloeid zijn (helleborus, sneeuwklokje, …). Heesters die in volle of late zomer bloeien moeten we nu inkorten (vlinderstruik, kornoelje, hydrangea), terwijl we deze die in het voorjaar bloeien, nu juist met rust moeten laten.

Op droge dagen spitten we de moestuin of vullen we lege plaatsen in de borders op met nieuwe planten. We geven er de aandacht aan om minder exotische en streekeigen planten te plaatsen. Dit zorgt voor een betere en aangepaste groei en brengt niet teveel schade aan in de omgeving. Onkruid wordt regelmatig gewied vooraleer er enige bloei te zien is. De vijver houden we nog altijd open en we kunnen al beginnen met de afgestorven bladeren van de bovenwaterse planten te verwijderen. Wil je nog een haag aanplanten, wees er dan snel bij en probeer de planten zo weinig mogelijk te laten uitdrogen. Het beste is uw plantgaten of –voren te maken, de planten halen (afdekken bij het vervoer om uitdroging te voorkomen) en binnen de kortste termijn planten. Zijn er nog planten die je wil scheuren of delen, aarzel dan ook niet om dit nu te doen! Ruim ook de winterbescherming op, maar hou ze klaar als hevige vorst wordt voorspeld!

Afbeeldingsresultaat voor verticuterenHet gazon kan in maart een eerste keer gemaaid worden en geverticuteerd. Doe dit echter niet als het gazon te vochtig staat. Maai ook niet ineens naar de laagste stand, de overgang kan te bruusk zijn. Verwijder afgevallen bladeren en onkruid uit het gazon, je mag sinds januari immers niet meer spuiten met onkruidverdelgers (Bofix, KB gazon, …). Als je het nog niet gedaan hebt, bekalk dan het gazon en de buxus. Steek nu de graskanten mooi af. Bloembollen van zomerbloeiers (gladiool, crocosmea, anemoontjes) kunnen al de grond in.

Reacties zijn gesloten.