November: verplanten/opruimen

November na een te droog voorjaar, een oververhitte zomer en een herfst die enkel kon genieten van een zeldzame regenbui. Dit heeft tot gevolg dat we aandacht moeten besteden aan onze tuin, vijver en planten. Alles is tot het uiterste moeten gaan in de voorbije periode en was behalve slachtoffer van de droogte ook onderhevig aan verscheidene plagen (buxusmot, e.d. …).

Vasteen vorstgevoelige planten moeten nu zo goed mogelijk beschermd worden tegengure koude. Beschut de planten niet overmatig zodat ze kunnen ademen en hunvocht afgeven. Te veel inpakken zorgt er voor dat de planten alsnog bevriezenen/of rotten. Geef geen bijkomend water en verhuis verplaatsbare planten naareen vorstvrije ruimte of een verwarmde kas. Agapanthus, brugmansia, gunnera,exotische palmen e.d. genieten er van om in een vorstvrije ruimte te staan. Hethoeft er niet overmatig warm te zijn (tussen 5 en 10 graden is voldoende). Let  ook op dat je de correcte plantenbescherming(plastic hoezen met verluchtingsgaatjes, stro, krantenpapier, …) gebruikt enplaats buitenblijvende planten niet te veel rechtstreeks in de wind. Er gaanimmers meer planten dood door uitdroging dan door vorst. Bladverliezende bomenen struiken kunnen vanaf nu verplant en verplaatst worden. Steek eerst rondomrond de wortels wat af, en houdt de tijd tussen het uithalen en het terug in degrond plaatsen zo kort mogelijk. Zorg er steeds voor dat de wortels niet kunnenuitdrogen. Let hier ook op als je naar de winkel gaat om planten, bomen ofstruiken te halen. De fijne haarworteltjes drogen immers heel snel op en dezeheb je nodig om een snelle aanname toe te laten. Neem desgevallend doeken,plastic zakken of zeilen mee. Kan je niet onmiddellijk op de gewenste plaatsplanten, kuil dan tijdelijk de planten in zodat de wortels onder de aardezitten. Rozenkunnen vanaf nu verplant en aangeplant

Het is weer tijd om te scheuren!

worden, mits het niet vriest. Zorg vooreen ruim plantgat en plant niet te diep (de entplaats blijft best bovengronds).De rozen mogen nu gesnoeid worden tot op een derde van de lengte van de takken.Dit zorgt er voor dat de plant niet te veel wind vangt. Dode, vervormde,gekwetste, gekruiste takken worden verwijderd.  Takken van klimrozen en andere klimplantenworden aangebonden om de gure windvlagen te trotseren. Weet dat op de grondwaar rozen stonden je beter nieuwe grond gebruikt als je terug wil aanplanten.Snoeiafval en afgevallen bladeren kunnen op de composthoop. Stengels vansiergrassen worden nu ingekort tot op een redelijke hoogte (de hoogte is eenbeetje afhankelijk van de aard van de plant, maar algemeen genomen is tussen 20en 40 cm hoogte voldoende). Klimplanten zoals clematis kunnen gerust teruggebracht worden tot een hoogte van een halve meter. Begin ook eens te denkenaan dieren die hier overwinteren of een winterslaap houden. 

Reacties zijn gesloten.