December/januari: Winterwerk

December en januari zijn maanden waarin je niet veel kunt doen in de tuin.

Afbeeldingsresultaat voor tuinmateriaal onderhouden

Je materiaalafkuisen en invetten; alles wat snijdt eens bijslijpen, inoliën en op eenveilige plaats opslaan. Tuinslangen, watertonnen en andere voorwerpen waarwater kan bevriezen, ledigen en afkuisen. Waterkraantjes afsluiten en afdekken.Vijvers ijsvrij houden  Allemaal zakendie we in die koude maanden kunnen doen.

Maar als het sneeuwt kan het interessant zijn om eens de sneeuw te verzamelen en er een dikke laag van te leggen in de afgesloten koude bak of de serre. Je kan de overtollige sneeuw ook verzamelen op een plaats waar weinig water aan kan komen (eens een dikke laag bovenop je composthoop leggen, of in de compostbak doen). Het vele water dat ten gevolge van het dooien van de sneeuw doordringt in de grond zorgt er voor dat overtollige zouten worden doorgespoeld. Ik heb ook al mensen weten hun regenputten vullen met opgeschepte sneeuw, alhoewel mij dit niet zo’n goed idee lijkt. Als het sneeuwt, houd dan voetpaden vrij en zorg ervoor dat fietsers en automobilisten niet verhinderd worden. Zorg er ook voor dat bij plotse dooi de afvoeren en goten niet verstopt raken en voldoende vrij zijn.

Overtollige bladeren en afgestorven takken en plantedelen mogen nog steeds verwijderd worden. Panikeer niet te veel als je ziet dat plotse vorst sommige planten een oplawaai verkocht heeft. De meeste vaste buitenplanten kunnen een vorst tot 10 graden overleven.

Als de grond niet is bevroren, kan je bladverliezende bomen en struiken verplanten. Vorstgevoelige planten kan je beschermen met noppenfolie, vliesdoek of hooi. Zorg er wel voor dat de plant nog lucht heeft en dat het bevriezen van de damp (aan de binnenkant van hoezen en folies) niet voor grotere schade zorgt.

Kerststukjes en kerstbomen verzorg je goed. Geef ze tijdig water, maar niet te veel. Eens Kerst voorbij is en je de boom buiten wil planten, doe dit dan op een dag dat het niet vriest of zorg er voor dat de boom zich eerst kan aanpassen aan de kou. Een kerstboom vanuit de living (waar het 20° is) naar buiten brengen (waar het vriest) bezorgt de boom of struik een hevige schok.

Reacties zijn gesloten.