Juli, augustus: Kleur in de tuin…

Eindelijk zijn de maanden van vakantie, rust, barbecue, feesten en meer aangebroken. Na een kil en klam voorjaar gevolgd door een heel warme, rumoerige en vochtige lente zijn we hopelijk aangeland in een periode met lekker weer. Dit wil zeggen: niet te koud, niet te warm, niet te nat en niet te droog. Eigenlijk moet iedereen het een beetje zelf aanvoelen welk weer het beste is. Voor een tuinier en een liefhebber van wandelen en groen mag het niet te koud zijn zodat je buiten kan, niet te warm zodat je een ganse dag buiten kan blijven, niet te nat dat de groenten en planten niet verzuipen of vergaan van ziekten en plagen en niet te droog zodat planten, mens en dier niet te veel afzien.

Juli is niet alleen een maand met heel veel kleur in de tuin, maar ook een maand waarin heel veel moet gebeuren. Heb je de haag of fruitbomen nog niet gesnoeid, dan is het voor 21 juli hoog tijd. Wil je volgend jaar mooie, volop bloeiende lavendelstruiken? Snoei ze dan vóór en zo dicht mogelijk bij 21 juli in tot juist boven het laagste groen op de centrale takjes. Ik kreeg verleden jaar deze tip en geniet nu volop van mijn lavendel. Wees in juli heel alert voor een nieuwe aanval van de buxusmot, de tweede generatie van het jaar komt tot leven. De rups zal in de loop van juli en september zich nogmaals tegoed doen aan de jonge blaadjes van de buxus. Pluk zoveel mogelijk rupsen weg bij de eerste tekenen, behandel onmiddellijk met een combinatie van een biologisch insecticide en blad- en takversterkende middelen. Maak ook dat je plant sterk en gezond is en geef niet alle hoop op. Heb geduld en je zal toch kunnen genieten van je buxus. Mijn struik die heel erg aangetast was in april staat er nu gezond en groen bij. Gebruik juli ook om allerlei groenten te planten en zaaien; al dan niet in pot of bak. Heb je een braakliggend stukje grond, bezaai het met een groenbemester.
Augustus is heel gelijkaardig aan juli met dit verschil dat de snoei de laatste is van het jaar. Voer de laatste zomersnoei in fruitbomen uit voor 15 augustus. Geniet volop van de oogst van de vele groenten en vruchten. De vele vruchten worden gebruikt om confituur, fruitsap, vruchtenmousse en zo veel meer mee te maken. Tomaten en andere groenten worden geoogst en ingevroren om een winter lang gezond te eten. Probeer ook eens om eind juli en voor eind augustus prei te planten, Chinese kool, winterbloemkool, boerenkool, witte en rode kool, spruitjes, rode biet, pastinaak, struikbonen en zo veel meer.
In ieder geval vergeet niet te genieten van de verlofperiode!

Reacties zijn gesloten.