Dinsdag 23 januari, Ontmoetingscentrum 20 u.
Tomatenmeststof, Buxusmeststof, Aardappelmeststof, Aardbeienmeststof, Rozenmeststof, Groentenmeststof, Druivenmeststof, Clematismeststof, ….. zo zijn er vast nog enkele tientallen. U hebt ze ongetwijfeld al opgemerkt. De rekken in het tuincentrum staan er vol mee.
In de handel worden veel verschillende samengestelde meststoffen aangeboden. Bijna altijd op basis van de plantensoort. Dit gebeurt in (duurdere) kleine verpakkingen. Wat eigenlijk normaal is, want voor die ene druivelaar, die paar tomatenplanten en die zes buxuspotten en enkele m² aardbeien kan je nu éénmaal geen grote hoeveelheden van iedere plant specifieke meststof kopen.
Wat is de verborgen eigenschap achter al de te koop aangeboden plant-specifieke meststoffen? Hun samenstelling! Dat wil zeggen de verhouding N+P+K+Mg. Het is deze samenstelling die telt.
Het is mogelijk dezelfde meststof te evenaren met enkelvoudige meststoffen. Daar deze voor alle planten in de tuin, zowel groenten als sierplanten kunnen gebruikt worden wordt het wel interessant deze enkelvoudige meststoffen te kopen en dan specifieke mengelingen te maken volgens de groenten/plantensoort.
Luc Dedeene, een specialist, komt ons uitleggen hoe je aan de hand van een rekenblad zelf je meststof kan maken voor die specifieke groente of plant. Gedaan dus met al die soorten mengelingen aan te kopen.
Ledenvoordeel: In de voordracht van Luc Dedeene leerden we dat sommige planten in de tuin het goed doen, andere niet. De ene bodem is dan ook de andere niet. Om onaangename verrassingen te vermijden kan je bij de Bodemkundige Dienst terecht voor een grondontleding. Na deze grondontleding is het gemakkelijker om later je meststoffen zelf te maken. Voor 59 euro ipv 72,72 euro kunnen leden van Tuinhier met onderstaande kortingscodes bij de bodemkundige dienst een bodemanalyse bestellen.
THIER438: voor tuindoosje; PHIER438: voor paardendoosje; CHIER438: voor compostdoosje
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.