Februari: de eerste tuinwerkzaamheden

Februari is de maand waar de eerste tuinwerkzaamheden starten. De dagen kunnen nog heel koud en somber zijn. Op het einde van de maand laten de eerste zonnestralen zich meestal zien. Hoofdzaak is je grond te verluchten, te laten opwarmen en te laten drogen. Hopelijk vriest het niet te hard, of al je werk is nutteloos. Gebruik deze periode ook om de tegels op het terras te controleren: vervang gebroken tegels, maak de voegen onkruid- en mosvrij. Spuit de klinkers schoon met hoge druk en vul de voegen. Maak ook je dakgoten vrij van alle vuil. Nestkastjes worden uitgekuist en proper gemaakt; laat de vogels zich wennen aan deze nestgelegenheden.

Bewandel het gazon niet als het bevroren is, maar ruim de laatste bladeren en takjes ervan. Bekijk welk onkruid je alsnog kan verwijderen uit gazon en borders. Als het niet vriest kan ja al eens kijken welke planten je nog wil scheuren, verplanten of afleggen. Nu moet je vooral rondkijken in je tuin. Welke boom mag gesnoeid worden? Waar zitten dode en afgestorven takken? Als het warm genoeg is kan ik de rozen al inkorten tot 2 à 3 knopen. Kan ik mijn gekiemde aardappelen op een mooie dag al eens buiten in de zon zetten? De uitgebloeide struikheide (Erica) moet nu gesnoeid worden, net als de winterjasmijn. Sneeuwklokjes kunnen na de bloei verplaatst worden. Wanneer we toch bezig zijn kunnen we de afgestorven bladeren en delen van de meeste planten verwijderen om toe te laten dat ze nieuwe scheuten krijgen.

Als het niet vriest gaan we wintergroene struiken aanplanten: buxus, taxus, lonicerahaag e.d. of coniferen en klimplanten. Klimop kan je nu met de haagschaar bijsnoeien om zijn compactheid te benadrukken. Bomen kunnen op hun definitieve plaats gezet worden. Voor fruitbomen en bessenstruiken is het hoog tijd om deze aan te planten.

Ga nog niet te veel in de grond aan het werk, het is eigenlijk nog te koud. Wel mag je al gerust de ramen van de koude bak en de serre afwassen. De koude bak en de serre mogen al omgespit worden of een eerste maal gelucht. In februari kan je al wat kalk aan de grond toedienen net als bemesting. Gooi wat organisch afval van de composthoop tussen je borders. Geef nog geen scheikundige meststoffen. In de koude kas zaai je kervel, spinazie, radijs, tuinkers, wortelen en in bakjes kan je de eerste plantjes van brocolli, koolrabi, sla en zomerspinazie opkweken.

Op de vensterbank in huis kan je nog volop kiem- of spruitgroeneten zaaien, zoals tuinkers, alfa-alfa, radijs, selderij, prei, boekweit, zonnebloem, paardeboon, look, ajuin, rijst, tarwe, spelt … .

Reacties zijn gesloten.