December / januari: plannen maken

December, een koude, kille maand waarin het tijd is om de resultaten van het voorbije jaar te overlopen. Ook de tijd waarin we weeral eens van seizoen veranderen en we na de langste nacht dagen krijgen die stilaan langer worden. December en januari zijn ook de maanden waarin we plannen maken over hoe we onze tuin het volgende seizoen zullen indelen, een zaai- en plantplan maken en onze eerste bestellingen plaatsen. Welke nieuwe soorten en rassen zullen in 2018 op de markt komen? Welke nieuwe trends zullen hun intrede doen?

“Steeds kleiner en efficiënter” is één van de nieuwe trends die de huiskamer verovert en die zelfs de duurzame en biologische teelt een stimulans geeft, en dit zowel binnens- als buitenshuis. Onlangs maakte ik kennis met het “vensterbanktuinieren”. Naast het feit dat je, voornamelijk in deze wintermaanden, bepaalde kiem- of spruitgroenten opkweekt in een bokaal of op een vochtige bodem (zonder aarde), kan je heden ten dage kant en klare pakketten kopen om planten te telen op je vensterbank (zie onderstaande foto’s).  Het geheel bestaat uit een houten bakje, één of twee plastieken potjes, een onderschaal en zaad. In het houten bakje plaats je de onderschaal die je vult met gewoon kraantjes- of regenwater. Het bovenste potje (wit met een gat op de zijkant) vul je met bloemaarde, zodanig dat het gat vrij blijft. Dit gat dient om later water bij te geven. Eens je de aarde hebt aangebracht, zaai je enkele zaadjes van de groente die je wenst (meestal en voor het beste resultaat salade of kruiden). Je kan ook verse plantjes kopen in het tuincentrum. Je plaatst het geheel op de vensterbank in een verwarmde huiskamer. De planten zullen rustig opgroeien zonder zorgen. Je kan er tevens voor kiezen om kant en klare planten te gebruiken (kleine pepertjes als voorbeeld – zie foto).

Wisselteelt, belangrijk in het tuinplan.

Heb je wat meer plaats en wil je de huiskamer mooi decoreren, dan kan je gebruik maken van de grotere plantbak waarin je tot vier plantmogelijkheden hebt. Dit is ideaal om tuinkruiden in te telen. In dit systeem  wordt gebruik gemaakt van een wiek die het vocht laat opstijgen vanuit een onderschaal. Wanneer je in de eindejaarsperiode verse tuinkruiden koopt die in plastiek verpakt zitten, verwijder dan bij je thuiskomst zo snel mogelijk de plastiek die rond het groen zit en laat de plant zich aanpassen aan de omgeving. Stop deze planten, als ze goed gebleven zijn, na enkele dagen in dergelijke plantbak en je zal enkele maanden kunnen genieten van je kruiden.

Natuurlijk kan je eenvoudiger blijven door je kruiden en plantjes te kweken in oude plastiekflessen of lege conservenblikken. Op die manier ga je duurzamer tewerk. In ieder geval kan je (zolang het niet vriest) deze methodes buitenshuis gebruiken of om je eerste vroege plantjes op te kweken die je later op het seizoen wenst buiten te planten.

Reacties zijn gesloten.