Lentekriebels

Maart, maand van de eerste lentekriebels en de maartse buien die de kop opsteken op onverwachte momenten. Maart is ook de maand waarin we de tuin verder opkuisen, verdorde stengels en verdroogde bladeren verwijderen. Maand waarin we de rozen een laatste snoeibeurt geven en de takjes op 2 ogen zetten en het verdroogde hout uit de plant verwijderen. De vlinderstruik, hydrangea, kornoelje worden kort gesnoeid. Planten die niet in het voorjaar bloeien, kunnen nu nog met de kluit verplant worden, mits zij nog geen bladeren hebben.

De tuin wordt een eerste maal licht bemest. Zuurminnende planten (vb: camelia, heide, azalea, calluna, skimmia en rhododendron) kunnen wat turf aan de voeten gebruiken. Grote vaste planten worden gescheurd om vernieuwing toe te laten. Ben je een nachtbraker, vang dan ’s nachts de slakken weg; zoniet, gebruik natuurvriendelijke slakkenkorrels. Slakken zijn nachtdieren en komen vanaf maart bovengronds om na twee à drie weken de eerste eieren te leggen.

Maart is de ideale maand om gras te zaaien. Spit de grond om, verklein en hark hem zoveel mogelijk tot hij mooi plat ligt. Zaai een eerste maal in de lengte, rol alles in en hark vervolgens terug los om in de breedte nog eens te zaaien. Rol alles terug vast en betreed de grond niet gedurende enkele weken. Gras groeit vanaf 6°. Moet je niet zaaien, dan kan je het gazon een eerste keer verticuteren en de graskanten afsteken. Vervolgens een eerste maal bemesten en klaar is het gazon voor de zomer. Let wel op dat je niet verticuteert of maait als het nat is, de aangerichte schade kan groot zijn.

Van de uitgeboeide narcissen gaan we de zaaddozen verwijderen, zij verbruiken teveel energie. Willen we deze zomer mooie canna’s hebben, dan gaan we deze in maart oppotten en vorstvrij laten overnachten. Bloembollen voor de zomerbloei, zoals gladiolen, anemoon, dahlia worden op de voorziene plaats geplant.

In de moestuin plaatsen we onze kweektunnel of gebruiken we vliesdoek over onze eerste plantjes en zaaigoed. De nachten kunnen nog heel koud zijn en veel  schade aanrichten. Koolrabi, bloemkolen en sla kunnen al buiten geplant worden, mits zij voldoende afgehard zijn. Uien, sjalotten, rijserwten, spinazie, pluksla, radijs, pastinaak, jonge worteltjes en prei kunnen al gezaaid/geplant worden, eens de grond begint op te warmen. Komkommer, paprika, tomaat en aubergine worden in de binnenserre een tweede maal gezaaid of ik potjes binnenshuis.

Als je een serre of koude bak hebt, ben je een stap voor op andere tuiniers. Geef wel enkel water ’s morgens zodat alles gedurende de dag kan opdrogen. Andere liefhebbers brengen hun vijver in orde en geven pas voeding zodra het water 10° heeft.

Reacties zijn gesloten.