Het tuinseizoen start

Tuinseizoen, HelleborusTuinseizoen: februari, een maand van koude, sneeuw, dooi en langer wordende dagen, de eerste verlangens naar een zonnige, warme zomer. Februari is ook de maand van groen, geel, wit, rood, kortom allerlei kleuren in de tuin en in huis. In de tuin is het vooral de maand waarin bomen, struiken en heesters ontwaken, helleborussen en sneeuwklokjes bloeien, krokussen de kop opsteken.

Als de zonnestralen piepen en zorgen voor de eerste opwarming, dan pas kunnen we aan de slag. Eerst gaan we, op dagen dat het niet vriest, onze fruitbomen een groeistoot geven door te snoeien (snoeien doet groeien of bloeien). Hierbij gaan we overdacht en consequent tewerk. Gekwetste, in elkaar verstrengelde en gekraakte takken worden verwijderd, kruisende en afgestorven takken zijn overbodig, we zorgen voor lucht en licht in de boom of struik.

Bij leifruit wordt het kort lof behouden en snoeien we de opstaande takken op dezelfde hoogte. Uit de gewone bomen en struiken, die vorige zomer en herfst bloeiden, verwijderen we afgestorven, kruisende takken en de uitgebloeide bloemtrossen. De rozen worden, eind februari een stukje ingekort. Voor de rest wordt het afgestorven loof en afval uit de tuin verwijderd.

Eens de grond begint op te drogen en op te warmen, gaan we kalk (zeewierkalk, magnesiumkalk) gooien om de grond een betere zuurtegraad te bezorgen. Bekalk geen planten die zuur minnend zijn zoals erica, heide of rododendron. Gooi ook een handvol zeewierkalk in de vijver om het bacterieel leven terug kansen te geven. De koude bak en serre kunnen omgespit worden en de ruiten ervan proper gewassen. De eerste sla, spinazie, ajuin en sjalot kunnen desgevallend al geplant worden. Denk er aan dat het nog steeds stevig kan vriezen ’s nachts!

Binnenshuis gaat de moestuinliefhebber aan de slag met zijn miniserre en opkweekbakjes om de eerste tomaten- en paprikaplantjes op te kweken. Vroege vogels gaan zelfs verder en planten erwten in potjes of genieten nog na van kiem- of spruitgroenten die ze de ganse winter binnenshuis teelden. Bloembollen van narcis, muscari, hyacint en amaryllis bloeien volop in de huiskamer, de kamerplanten komen terug tot leven. In de vazen verschijnen de eerste wilgenkatjes en bebloemde takken van verschillende soorten hazelaar, gele kornoelje of forsythia. Primula  siert in alle kleuren de huiskamer.

Reacties zijn gesloten.