Mei: aanplant, groei, bloei…

Wat een voorjaar hebben we gehad, water, hagel, vochtigheid af en toe eens zon, veel wind, typische maartse buien en aprilse grillen. In die mate zelfs dat we met een vertraging zitten in onze werkzaamheden in de tuin. Sommige bronnen spreken zelfs over een vertraging van één maand ten opzichte van de beste schema’s. Anderen lieten het niet aan hun hart komen en doen lustig verder. Mei staat dan ook in het teken van aanplant, groei, bloei en vruchtzetting. Denk, zoals steeds in mei, aan de ijsheiligen (Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei) en sommigen beweren zelfs Sophia van Rome (15 mei).

In principe kunnen, na de ijsheiligen, alle zomerbloeiers en typische zomergroeiers buiten geplant worden. In ieder geval hou je best nog tot na de ijsheiligen vliesdoek bij de hand om de last van te koude nachten te verminderen. We denken er aan om onze bloembakken te vullen met allerhande staande, hangende, klimmende, geurende en kleurende bloeiers zoals pelargonium, begonia, surfinia, thunbergia, kattensnorren, verbena en zo veel meer mooie soorten die ons zullen plezieren tot aan de eerste vorst. In de moestuin worden de heel vroege vruchten al vervangen door tomaten, paprika, eierplanten, courgettes, pompoenen, meloenen, en nog veel meer. Een tip die ik onthouden heb van vroeger is, als het niet te veel regent, op 9 mei de struikbonen te planten, dan komen ze op na de ijsheiligen en is dit het ideale moment om ook staakbonen te planten. We oogsten ondertussen sla, vroege bloemkolen uit de weeuwenteelt, spinazie, radijsjes, en zo veel meer.

We moeten in onze tuin wel al volop onkruid wieden willen we de lasten beperken. Ons gazon kan misschien best een eerste keer behandeld worden met een mosdodend middel om een week tot 10 dagen later eens grondig geverticuteerd te worden in minstens twee verschillende (en liefst kruisende) richtingen. Daarna vullen we eventuele putten met wat zand gemengd met graszaad en gaan we een eerste bemesting gaan uitvoeren. Als we maaien gaan we de eerste keren niet direct heel kort gaan maaien, we doen het gazon anders teveel pijn. Pas wanneer we ’s nachts tamelijk constant en regelmatig 12 graden hebben, kunnen we wekelijks en soms zelfs 2 x per week maaien. Gooi je maaisel niet altijd weg, gebruik het als mulch in uw borders, uw serre, uw koude bak of uw moestuin. De grond blijft dan mooi luchtig en vochtig en het vermindert de last van slakken.

Hou ondertussen de hagen en coniferen in het oog als je het werk beheersbaar wil houden. Denk er ook aan dan planten die in het voorjaar bloeien, meestal vroeg in het jaar mogen gesnoeid worden, behalve als ze vruchten dragen. Laat ook de bolgewassen (tulp, narcis, krokus, muscari, enz.) rustig afsterven en opdrogen. Let ook op de eerste ziektes die verschijnen in de tuin. Niet alleen de vogels hebben in mei jongen, ook de mollen. Vandaar dat je vanaf mei veel molshopen ziet verschijnen.

Reacties zijn gesloten.