Tuinieren in juni

April was een natte maand, gevolgd door mei die ook tamelijk nat en fris begon. Niettegenstaande dit alles zijn de werken in mijn tuin goed gevorderd. Wanneer ik deze tekst schrijf, begin mei, ziet alles er nogal jong, fris en monter uit. Niet getreurd, alles is in een snel tempo aan het veranderen.

Mijn uitjes en zo veel meer plantte ik eind april, begin mei uit. Na enkele vochtige, warme dagen staken zij al hun kopje boven. In de serre groeit sla terwijl de radijsjes iedere dag zichtbaar veranderen. Zoals je ziet kan je hieronder genieten van enkel van de foto’s van de toestand op dat moment. Ik gun jullie ook een blik op mijn vernieuwde tuin en enkele fruitbomen. Het gazon werd geverticuteerd en bekalkt. Om overmatige groei te vermijden in de meimaand zal pas bemest worden na de eerste maaibeurt in juni. Dit om de bijen en vlinders de nodige kansen te bieden. Ondertussen zijn de mezen met hun huishouden naar andere oorden getrokken.

Juni is één van de maanden waarin veel gewied (onkruid verwijderen) moet worden. Dit kan je op verschillende manieren doen, maar de beste methode is, volgens mij, nog steeds onkruid met zijn wortel manueel verwijderen en dit doen vooraleer het zaad kan vormen. Enkele lastige onkruiden zijn veldkers, vogelmuur, kattenstaarten, brandnetel, dovenetel, distel, paardenbloem, klaver, Italiaanse look en herderstasje. Allen hebben ze hun specifieke eigenschappen en ze zijn niet altijd onkruid. Op internet of in veel boeken en tijdschriften worden hun gaven en giften beschreven maar toch heeft mijn ervaring mij veel geleerd. Bij veldkers moet je heel rap zijn, de witte bloemschermpjes zijn klein en slechts enkele dagen te zien. Heel vlug worden zaaddozen gevormd die, eens droog, bij de minste aanraking openspringen en hun zaden in het rond slingeren. Jong kan dit onkruid ook gebruikt worden om pesto te maken. Vogelmuur is heel geliefd door vogels en kippen, maar verspreid al zaden zodra bloempjes zichtbaar zijn. Laat je een beetje wortel achter, dan komen al vlug nieuwe exemplaren de kop opsteken. Kattenstaarten zitten met hun wortels meters diep in de grond. Ze zijn heel moeilijk te verwijderen of te behandelen. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat zij meestal voorkomen in een zware grond die een gebrek heeft aan mineralen en die heel weinig bespit of omgewerkt wordt. Die kattenstaarten (heermoes) kan je echter uittrekken en ter plaatse laten opdrogen omdat zij veel mineralen achterlaten, of je kan de afgetrokken kattenstaarten in een bepaalde verhouding in water weken en gebruiken om ecologisch ongedierte te bestrijden in de moestuin. Hierover is heel veel te vinden op het internet. Over elk onkruid valt wel iets te vertellen, onthoud echter: Verwijder op tijd en doe het grondig en steeds opnieuw. Na verloop van tijd zal je zien dat onkruid in hoeveelheid zal minderen.

Reacties zijn gesloten.