Tuinieren in september

Zoals we vreesden begon de zomer heel droog. Regen viel er nauwelijks, een uitzonderlijke korte, hevige regenbui niet te na gesproken. De tuin ziet er prachtig uit met volop bloeiende en zaaddragende planten. De hortensia’s en rododendrons doen het uitzonderlijk goed dit jaar. Na de werken die ik uitvoerde in het voorjaar, oogt mijn voortuin prachtig en staat mijn terras vol bloeiende planten!

Vanaf september gaan de meeste planten in rust. Je kan nog steeds volop oogsten. Het gazonmaaisel dat we tijdens de zomer tussen onze planten gebruikten doet nog steeds haar werk. Maar vanaf nu mag je het grasmaaisel vervangen door compost. Op braakliggende stukken grond mag je nu ook volop compost aanbrengen. Staat er veel onkruid, dan kan je de grond bedekken met stukken karton nadat je het onkruid gemaaid hebt. Het karton zorgt ervoor dat de groei onderdrukt wordt, breng je daarop compost aan, laat het dan zo liggen tot volgend voorjaar. Weet dat mulching werkt als de afgevallen bladeren in een bos. Zo ontstaat ook een goed bacterieel leven in je tuin en trek je veel micro-organismen aan.

Wil je een nieuw stuk gazon aanleggen of nog een laatste maal verticuteren? Dan is het nu volop de beste periode. Je zal weinig last hebben van onkruidvorming. Maai ook het gras wat minder en niet te kort. Zo voorkom je mosvorming. Denk ook na wat je volgend jaar anders wil zien in de tuin: welke planten wil ik niet meer? Welke zijn te groot geworden, welke wil ik verplanten? Hoe en waar kan ik gaten vullen of kan ik meer dorzicht maken? Vanaf nu kan je ook sommige planten splitsen of vermeerderen. Je mag vanaf nu bollen en knollen planten die het volgende voorjaar volop zullen bloeien. Je kan ook met bollen en knollen verwilderd uitzicht maken, gebruik anemona, blauwe en witte muscaria, cyclamen, fritillaria, akonieten, allum, …

Kijk na wat losgekomen is tijdens de zomer en bindt het goed op voor de eerste herfststormen voor grote schade zorgen. Zorg niet alleen voor afrasteringen, losse pannen, houten afsluitingen, maar ook voor klimplanten, klimrozen, leifruit, leibomen, kleinfruit … Bereid bomen en struiken voor op de winter en snoei dode en kruisende takken weg, kort te lange takken in, pluk de vruchten. Span een net over je vijver om vallende bladeren op te vangen, kuis nog eens je dakgoten en/of regenput uit. Als je geen regenwater meer nodig hebt, leeg dan je tonnen of vaten en kuis ze uit. Zorg dat er geen water kan inkomen en bevriezen. Zijn je bloembakken of -potten uitgebloeid? Trek de planten uit en gooi ze op je composthoop. De resterende bloemaarde gooi je niet weg, maar gebruik ze tussen je vaste planten of in de moestuin.

Reacties zijn gesloten.