Fruit waar pit in zit: steenfruit!

Steenfruit is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het hart. Die pit kan erg hard zijn, bijna zo hard als steen. Daar heeft het fruit zijn naam aan te danken. Een steenvrucht kun je een vrucht noemen waar pit in zit. Rond de maanden juli, augustus en september is steenfruit op zijn best.

 

Kersen:

De kers is waarschijnlijk het meest geliefde steenfruit en zijn de allereerste steenvruchten van het seizoen. Wie houdt er niet van? Een zoete kers, sappig in de mond. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor iedere smaakpapil is er wel één.

Heeft u een kleine tuin of heeft u gewoon nog maar plek voor een kleine kersenboom? Een laagstam kersenboom is dan een goede keuze. De eerste vertakkingen beginnen al op 50 centimeter en de totale hoogte is ongeveer 150 centimeter. Er zijn zelfs miniboompjes te koop die op het balkon of terras kunnen groeien.

Voor iedereen die van ”niet te groot, niet te klein” houdt, is de halfstam kersenboom de ideale keuze.  De halfstam heeft de eerste vertakkingen bij ongeveer 120 centimeter en heeft een totaalhoogte van ongeveer 225 centimeter.

De hoogstam kersenbomen hebben de eerste vertakkingen bij ongeveer 170 centimeter en heeft een totaalhoogte van ongeveer 275 centimeter.

De meeste kersenbomen worden geplant in de winterperiode. Deze periode loopt van november t/m april. Kersenbomen zijn hele makkelijke fruitbomen. Wanneer er voeding in de bodem zit, dan kunnen ze groeien. Of het dus zand, zavel of lichte klei is, dat lukt allemaal. De lichte klei is wel de voorkeursgrond van de kersenboom.

 

Bij de kersenboom zitten de meest prachtige periodes goed op elkaar aangesloten. In april/mei heeft u het voorrecht naar prachtige witte bloesem te kijken en in juni/juli kunt u de vruchten gaan plukken.

Reacties zijn gesloten.