De zon komt eraan…

De zon komt er wat meer door en de gemiddelde temperatuur stijgt een beetje. De dagen zijn duidelijk langer geworden en het zomeruur is in zicht. Maart is aangebroken en luidt de lente in. De kriebels om in de tuin te werken nemen de bovenhand. Krokussen en ander vroeg bloeiende planten en struiken tooien de tuinen en parken in al hun pracht. De bloembollen en boomknoppen ontwaken en duwen hun eerste bladeren en bloesems met volle kracht naar buiten. Hoog tijd om er aan te beginnen.

We bewerken vanaf nu stilletjes de grond en planten onze hagen of rozen met blote wortel aan. Laat ze na aankoop niet te lang in koude of droge wind liggen en bedek ze voor de zon. Maak de plantgaten groot genoeg en zorg dat de plantjes vast staan. Als je planten met blote wortel aankoopt, denk er dan aan om ze genoeg te beschermen ook bij hun transport. Een koude kille uitdrogende wind kan je plant in korte tijd doen sterven.

De nestkastjes, bijenhotels, verblijfplaatsen voor vlinders, oorwurmen en lieveheersbeestjes worden klaargemaakt en/of ververst. De laatste fruitbomen worden gesnoeid en de rozen ingekort op 2 à 3 knoppen. De winterbedekking wordt van de planten verwijderd en serres en koude kassen schoongemaakt. Ondertussen wordt de bamboe uitgedund en de grassen gekortwiekt. Hun takjes en strohalmen gebruiken we om nestplaatsen te maken voor allerlei gedierte dat nuttig is in de tuin. De oude stengels van vaste planten worden weggeknipt om nieuwe te laten groeien. Sommige planten mogen nu een stevige snoei krijgen. Tijdens een snelle rondgang in de tuin verwijderen we het eerste onkruid uit de borders en gazon opdat het geen kans zou krijgen om te uitzaaien. Lavatera, hortensia, winterjasmijn en vlinderstruiken mogen nu ingesnoeid worden.

In de moestuin wordt opgeruimd en gespit naar hartenlust. Spit wel niet te vroeg of als het vriest, zo werk je de kou niet onder. Tijdens het spitten kan je natuurlijke mest, compost of groenbemester onder werken. Laat de grond goed uitdrogen en maak hem fijn. Zowel in de moestuin als in sier- en fruittuin kan nu gekalkt worden. We gooien een handvol van de zeewierkalk in de vijver om het bodemleven aan te wakkeren. De serre of koude kas kan ook een beetje kalk verwerken.

Binnenshuis kunnen we aan de slag gaan met de eerste zaaibeurt van allerhande zaden. Ook eenjarige bloemen kunnen gezaaid worden. Een goede regel is om je steeds te houden aan de vermeldingen achteraan op het pakje en met proper materiaal te werken. Sommige zaden kan je ook al rechtstreeks buiten zaaien. Bonen en erwtjes kan je misschien zelfs in kleine potjes laten voorkiemen en opgroeien om ze dan, enkele weken later op de gewenste plaats uit te planten. Voorgekiemde aardappelen kunnen we op warme en vorstvrije dagen al eens buiten zetten om af te harden. Zomerbloembollen zoals gladiolen en dahlia’s kunnen ook al buiten geplant worden. Hou er in elk geval rekening mee dat onverwachte vorst nog steeds hard kan toeslaan.

Reacties zijn gesloten.