Herfstwerkzaamheden in de tuin.

Na enkele droge maanden zijn, sinds eind september, begin oktober de watervoorraden terug wat aangevuld. De regen was niet meer op tijd om de schade van de voorgaande maanden te herstellen, maar zorgde terug voor groene gazons. Ondertussen zijn de warme temperaturen verdwenen en korten de dagen aanzienlijk. In de tuin is niet zo veel werk meer. De werkzaamheden komen vooral neer op opruimen en vorstvrij houden.

De planten die niet vorstbestendig zijn zoals brugmansia, agapanthus, oleander, gunnera, kardoem en palmbladerplanten worden best op een vorstvrije plaats ondergebracht. Andere zullen omwille van hun omvang of standplaats een bescherming moeten krijgen (bananenplant, sier- en stamrozen, …) van stro, droge bladeren en een plastiek omhulsel met gaatjes in. Die gaatjes dienen om het vocht te laten ontsnappen. Anders zal het water aan de binnenkant van de plastiek bevriezen en zo in aanraking komen met uw plant waardoor ze gaat rotten en/of kapot gaat. Planten die volop in de wind staan worden best een stuk teruggesnoeid of ook in een omhulsel verpakt. Koude ijzige wind kan heel veel schade toebrengen aan planten die zelfs tegen matige vorst kunnen. Zodoende worden rozen teruggesnoeid tot op een hoogte van 15 à 20 cm om minder wind te vangen. Ze worden op 2 à 3 knoppen gesnoeid na de winter, als ze terug beginnen uitlopen. Het is nog altijd niet te laat om bloembollen te planten, mits het niet vriest.

Bomen en struiken kunnen, eens hun bladeren gevallen zijn, verplant en/of gescheurd/vermeerderd worden. Bloemen zoals winterviooltjes kan je zelfs nog in bloembakken planten. Als je rozen gaat kopen, zorg dat de wortels niet uitdrogen en plant ze zo snel mogelijk op de voor hen voorziene plaats. Waar rozen stonden zullen nieuwe planten niet gedijen. Vervang best de grond. Herfstaster en winterjasmijn zijn mooi in de tuin. Afhankelijk van je smaak kan je van de planten in de border het opdrogende loof verwijderen of laten staan. Dit kan soms mooie beelden opleveren bij dauw, mist of de eerste vrieskou. Van andere struiken ga je juist nu bloemen, bessen en bladeren plukken om mooie herfststukjes mee te maken.

Afgevallen bladeren verwijder je best van het gazon, gebruik ze om de vorstgevoelige planten af te dekken of gooi ze tussen de planten. Beschermen ze niet voor de kou, dan zorgen ze voor voeding in de bodem. Dode takken verwijder je best uit bomen en struiken. Stapel je deze in een hoekje van de tuin, dan worden ze een woon- of nestplaats van allerlei nuttige dieren voor in de tuin. Plaats eens een egelhuisje ! Bloembakken en –potten worden gereinigd en opgeborgen, de oude bloemaarde gooi je niet zomaar weg! Gebruik deze tussen je planten of in de serre. Tuinmeubels worden afgewassen en opgeborgen. Beveilig eventueel de buitenkraantjes tegen bevriezing! De grasmaaier en heggenschaar kunnen nu een onderhoudsbeurt krijgen.

Reacties zijn gesloten.