April: aan de slag

Na een heel natte februari en een met matige temperaturen gevulde maart is eindelijk de tijd aangebroken om aan de slag te gaan in de tuin. Alles hangt natuurlijk nog af van de weersomstandigheden, de aprilse grillen zijn niet te onderschatten en plotse korte nachtvorst kan nog zorgen voor heel veel schade in de tuin.

Als het niet te nat is, kan je nu zeker de voorbereidingen treffen om uw gazon in een goede staat te krijgen. Waarschijnlijk heb je het al een eerste keer mogen maaien, het kon immers goed doorgroeien in de zachte winter. Maai het bij de eerste keer niet te kort af. Het was niet verplicht, maar aan te raden om een kalkbeurt te geven aan je gazon in de maanden februari of maart, om in de zomer een mooi groen gazon te hebben. De echte werking van kalk komt pas na enkele maanden tot uiting. Vanaf april mag je, eens de temperatuur overdag de 12° overschrijdt, je gazon behandelen met producten tegen mos en/of onkruid. Let wel op: de keuze is voor de particulier beperkt en volg strikt de regels op de verpakking van de gekozen producten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om klimaat-, milieuvriendelijk en met aandacht voor biodiversiteit te werk te gaan. In dit laatste geval is er niet veel werk aan de winkel. Vergeet ook niet om te zorgen voor voeding voor je gazon (bemesting). Als je een product gebruikt hebt tegen mos of onkruid, verticuteer dan pas na een tiental dagen. Zo ben je zeker dat product zal werken.

Het onkruid in de borders wordt gewied en de winterdekking wordt verwijderd. Loof van uitgebloeide voorjaarsbloemen wordt pas verwijderd als het plat ligt. De eerste snoeibeurt van uitgebloeide voorjaarstruiken kondigt zich al aan (forsythia, …) . Vergeet ook niet om nu je heide (erica) te snoeien. Rozen moesten al gesnoeid zijn en terug gezet op 2 à 3 ogen. Bemest best je rozen na de snoei. Vorstgevoelige lavatera en buddleia (vlinderstruik) worden nu best gekortwiekt. April is ook de ideale maand om uw borders te bemesten maar vergeet niet: overdaad schaadt!

We kunnen nu volop zaaien, zowel voor de moestuin als de koude kas. Tomaten, paprika’s, komkommers, radijzen, sla, spinazie, wortelen, erwten en zo veel meer zijn nu aan de beurt. Sommige soorten zaai je best binnen en hou je weg van koude plaatsen en vorst, andere soorten zaai je direct ter plaatse. Gemakkelijkheidshalve kan je de jonge plantjes beschermen met een vliesdoek. Dit zorgt er voor dat er niet veel insecten aan je jonge plantjes kunnen en dat plotse temperatuurschommelingen getemperd worden. Aardappelen plant je best op een rij en in verhoogde bedden. Begin nu al om slakken te bestrijden.

Laat je niet te vlug overhalen om nu al uw zomerbloeiers in bakken te planten. Het zou kunnen dat ze ’s nachts nog te koud hebben en een grote achterstand oplopen.

Reacties zijn gesloten.