De tuin in mei

De aprilse grillen zijn voorbij, de warmere dagen zijn op komst. Het onkruid is gewied, de borders bijgewerkt. De eerste plagen en kwalen steken de kop op. Als je dit nog niet gedaan hebt, is het hoog tijd om je buxusmottenvallen te plaatsen. De eerste vluchten zijn immers al vastgesteld. Het is ook het ideale moment om te vijver uit te kuisen en de pompen, filters en fonteinen na te zien en op te starten. De eerste tuinbeurzen zijn voorbij en de bloemen- en tuinmarkten volgen elkaar op. Ideaal om enkele ideeën weg te plukken en ten uitvoer te brengen in de eigen tuin.

Afbeeldingsresultaat voor verticuteren

Verticuteren

Het gazon kan nu geverticuteerd worden en een eerste bemesting ontvangen. Denk er aan om het grote onkruid met de hand te verwijderen, sinds nieuwjaar mag je gazon niet meer bespoten worden met selectieve onkruidverwijderaars zoals bofix e.d.. Let ook op dat sommige producten dezelfde naam behouden hebben, maar dat hun samenstelling volledig gewijzigd is waardoor je een ander resultaat bekomt. De meeste producten die vroeger glyfosaat bevatten, zijn nu vervangen door producten die werken op basis van azijnzuren. De vroegere strooisels die meerdere producten en werkingen tegelijkertijd hadden (vb.: mos verwijderen, bemesten en onkruidgroei bestrijden) zijn niet meer te vinden.

Afbeeldingsresultaat voor terracottem

Terracotem

In de siertuin is het nu het ideale moment om de bloembakken te vullen met zomerbloeiers. Petunia, surfinia, begonia en zo veel meer soorten zijn in alle formaten en kleuren te koop. Ieder jaar zijn nieuwe en mooiere variëteiten beschikbaar. Eens de ijsheiligen voorbij zijn kan je de bakken op hun definitieve plaats zetten. De exotische en vorstgevoelige planten mogen dan ook hun definitieve plaats op het terras krijgen. Leuk is ook om eens met verhoogde bloembakken te werken. Dit maakt de inspanning minder vermoeiend en maakt allerlei combinaties mogelijk. Denk er wel aan dat bloembakken vlugger uitdrogen en beter een waterreservoir hebben. Werk desnoods met terracotem of andere gelijkwaardige vochtabsorberende of vochtbehoudende korrels. Ook handig zijn de bemestingsproducten onder de vorm van “pillen”. Deze geven op het juiste moment, onder de juiste temperatuur en vochtigheid de benodigde hoeveelheid meststof op de juiste plaats af.

ijsheiligen nachtvorst

Meer weten? Klik op de foto.

Eens de ijsheiligen voorbij zijn kunnen de tomaten, paprika’s, pompoenen, meloenen en struik- en stambonen op hun definitieve plaats geplant worden. Geef tijdig water en doe dit zo veel mogelijk in de voormiddag, dit vermindert de kans op zieketen en schimmels gerelateerd aan vocht. Oogst de eerste salade, spinazie, asperges en radijsjes. Zaai en plant allerhande kolen, rode biet, witloof, sla, erwten, … . De heesters die al uitgebloeid zijn mogen, net als buxus, op bewolkte dagen gesnoeid worden. Kersen en pruimen mogen nu gesnoeid worden en leg stro onder de aardbeiplanten.

Reacties zijn gesloten.