April: Het tuinseizoen start nu echt

Maart startte zonnig, wat ons deed verlangen om in de tuin aan de slag te gaan. Eigenlijk was dat toen te vroeg; we werden bedankt met nogal veel maartse buien en wat afkoeling waardoor we met beide voeten weer op de grond stonden. Ondertussen is het wat beter en kunnen enkel de grillen wat onnodige afkoeling bezorgen.

Afbeeldingsresultaat voor tuingrond bewerkenHet is dan ook hoog tijd om in de moestuin volop aan het werk te gaan hoewel we al de eerste sla en radijzen (misschien zelfs spinazie) uit de koude kas of serre oogsten. Als je winterbedden gelegd hebt is de spade het beste instrument om je moestuin plat te krijgen. Heb je geen winterbedden gemaakt, dan is het veel minder belastend voor de rug om machinaal de grond te bewerken of om een woelvork te gebruiken. Met een woelvork kan je rechtop blijven werken en veel sneller vooruit gaan. Een woelvork is veel breder en heeft tanden (zie foto onder). Handige Harry’s kunnen met dit toestel tot 100 vierkante meter per uur omkeren.

Eens de grond gekeerd is kan je bemesten met kunstmest of gedroogde koemest en dit inharken zodat de grond fijnkorrelig is. Is het nog te nat, laat dan beter enkele dagen uitdrogen. Plant in eerste instantie sjalotten en uien. Ikzelf plant evenredig veel rode uien, roze uien en gewone uien als sjalotten. Dit laat me toe om uiterlijk midden juli te oogsten en op datzelfde stuk grond nog wat later struikbonen en pastinaak te zaaien. Van jaar tot jaar zaai ik in april ofwel rijserwten (langs draad of touw (hoogte max 1m) laten groeien) ofwel peultjes. Vroeger plantte ik begin april vroege aardappelen om te oogsten eind juni, begin juli. Of ik plantte voor 28 februari 1 kg aardappelen (van de vroegste soort) in mijn serre, om deze te oogsten midden mei om nog tomaten te kunnen planten. Proefondervindelijk stelde is vast dat dit zorgde voor vroegtijdige tomatenziekte, neusrot en heel veel witte vlieg en bladluizen in de serre.

Afbeeldingsresultaat voor paprika zaaienBegin april kun je binnenshuis de tomaten en paprika’s zaaien die vanaf mei in de serre en vanaf juni buiten mogen geplant worden. Eind april is het de beurt aan de pompoensoorten, meloenen, komkommers, aubergines en suikermaïs. Je mag vanaf nu al slakken bestrijden en vallen plaatsen, ook voor de buxusmot. Prei wordt gezaaid op wachtbedden. Broccoli, bloemkolen, rode kolen en spruiten kunnen al volop geplant worden. Takken van fruitbomen staan nu volop in bloei en mogen vanaf nu uitgebogen worden. De vijver mag, als het niet vriest, stilletjes aan op gang gebracht worden. Oude en verrotte bladeren worden verwijderd, zuurstofplanten worden geplaatst. De pomp en filter worden uitgekuist en terug aangelegd. In het water wordt een beetje zeewierkalk gegooid om de zuurtegraad te milderen en het bacteriële leven wat op te wekken.

Reacties zijn gesloten.