Februari: voorbereidingswerken in de tuin.

In februari starten de eerste werkzaamheden in de tuin en omgeving als het niet vriest of sneeuwt. Je terras en klinkers kunnen afgekuist worden om alle groen en vuil te verwijderen. Het groen van tussen de klinkers en terrastegels moet je manueel verwijderen. Onkruidbestrijders op basis van glyfosaat zijn verboden. Vul de vrijgemaakte voegen tussen klinkers op met wit fijn, droog zand. Tussen de terrastegels gebruik je voegmiddel. Kuis ook het vuil uit de dakgoten weg. Op een vriesvrije dag kan je de ramen van de serre, veranda en kas proper maken. De zon kan dan beter de grond opwarmen. Nestkastjes en voederplanken worden proper gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor pootaardappelenDe pootaardappelen kan je laten kiemen en op een warme, droge dag al eens buitenzetten opdat ze kracht zouden opdoen. Binnenshuis ga je aan de slag met kiem- en spruitgroenten. Keuze te over: tuinkers, radijs, prei, selderij, alfa-alfa, linzen, cresson of de waterkers, radijskers, mosterd, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, look, ajuin, pompoen, luzerne, linzen, … . Je kan als echte tuinliefhebber ook wat voorsprong nemen en in de veranda of binnenshuis tomaten, paprika, sla, bloemkool, erwten en zelfs tuinbonen opkweken om later buiten te planten.

Afbeeldingsresultaat voor tuin kalkenIn de tuin is het nu ook hoog tijd om te kalken. Vergeet niet ook je gazon te bekalken, alhoewel je het in deze periode beter nog niet teveel beloopt. Zie je grote onkruiden staan in je gazon, verwijder ze dan door een mes te gebruiken of ze uit te trekken. Sinds januari mag je immers geen selectieve onkruidverdelgers (Bofix, KB gazon, etc. …) meer gebruiken. Dus hoe sneller je het onkruid verwijdert, hoe mooier je gazon zal blijven. We zullen vanaf deze zomer er moeten mee leren leven dat wat meer onkruid in het gazon gaat bloeien en het eentonige groene gazon verdwijnt.

Als de grond niet is bevroren, kan nog fruitbomen, coniferen en struiken verplanten. Fruitbomen en struiken van kleinfruit mag je nu volop snoeien mits het niet vriest. Wacht nog met de rozen te snoeien tot in maart. Je compostbak mag je nu ook ledigen en uitspreiden in de border of onder de boomkruin van je fruitbomen. Vul desgevallend de plaatsen aan waar boomschors of ander dekmateriaal verspreid is. Vergeet niet je vijver na te kijken en je vijverpomp te reinigen.

Reacties zijn gesloten.