Oktober: Rust in de tuin

Na een droog voorjaar, een droge en hete zomer en een droge aanvang van de herfst, is het tijd om onze tuin tot rust te laten komen en wat op te ruimen. In de mate van het mogelijke bieden wen nog wat reserve aan aan onze planten. De schade die de hete zomer heeft aangericht is op sommige plaatsen duidelijk te merken, andere problemen zullen pas volgend jaar zichtbaar zijn.

Ons gazon heeft deze zomer een ferme deuk gekregen en heeft zich na enkele regenbuien enigszins hersteld. Inderdaad het gazon oogt groen, maar is het wel sterk genoeg voor een (harde) winter? Als de temperatuur het nog toelaat zouden we best nog een laatste keer verticuteren om al het dode gras te verwijderen. Plaatsen die te kaal geworden zijn, gaan we terug inzaaien en bestrooien met wat zand. We maaien het resterende gras minder hoog af zodat het kan versterken en kunnen nog een lichte meststof toedienen. De buxusstruiken hebben enorm geleden onder de vraatzucht van de buxusmot en zijn rupsen. Daarenboven heeft de grote droogte niet voor enige hulp gezorgd. We laten vanaf nu de buxusstruiken gerust, maar laten niet na om te controleren op rupsen en volgroeide exemplaren van de buxusmot. Om te versterken kunnen we, eens genoeg regen is voorspeld, wat buxusmest en kalk toedienen.

vuile serreramen laten het zonlicht slecht door

Voor het overige gaan we in de tuin de borders opschonen en alle zaad, bessen, noten en rijp fruit verwijderen vooraleer vogels of andere belagers er mee aan de haal gaan. Het is ook de ideale moment om van bepaalde struiken (vb. hortensia) de bloemen of andere elementen te gaan wegnemen om deze te laten drogen en te gebruiken in bloemstukjes. Andere struiken en planten kunnen we onaangeroerd tot rust laten komen en genieten van de sfeer die ze brengen met hun prachtige silhouetten. Tijdens een wandeling kan je uiteraard herfstbladeren takken, dennenappels, eikels en kastanjes verzamelen om er tijdens de winter kunstwerkjes mee te maken. De chrysanten en andere planten komen nu volop in bloei en geven huis en tuin een frisse aanblik. De bloembakken vullen met bloembollen van narcis, krokus, muscari, tulp (bloei het volgende voorjaar) en viooltjes (voor het najaar) of Erica en andere winterharde planten vermijdt dat je teveel bloemaarde moet weggooien en bloembakken in verloren hoekjes  stapelen.

De serre wordt nog een laatste maal afgewassen en klaargemaakt om de vorstgevoelige planten te ontvangen of om te genieten van planten die kunnen overwinteren (weeuwenteelt van kolen, veldsla, …), witloof te telen of andere groenten in te kuilen (prei, wortelen, rode biet, …). Sommige planten worden best in deze periode verplant of gescheurd. In de moestuin kunnen we al gaan denken aan het leggen van winterbedjes an het composteren van afgevallen bladeren en andere tuinresten. Denk ook aan vogels, egels en andere dieren dat zij voederplaatsen hebben of een plaatsje om te overwinteren.

Reacties zijn gesloten.