September: Na de droogte…

Wat een droog voorjaar en een beproeving voor de vroege groenten! Waar 2017 al droog was, hebben we nu in mei en juni van dit jaar veel te weinig water gezien. Juli startte al even droog. En toch zijn nu de kortere dagen aangebroken en hopelijk van tijd tot tijd een regenbui en veel ochtenddauw. September is de maand om de oogst binnen te halen, maar ook de maand waarin de liefhebber van de tuin zijn dagen doorbrengt in de keuken tussen de weckpotten en diepvrieszakken.

Vanaf nu kunnen, mits de grond vochtig genoeg is, gazons aangelegd en vaste borders aangeplant worden. De bloembollen voor volgend voorjaar gaan vanaf nu ook de grond in (2 x zo diep als de bol hoog is). De hagen stoppen met groeien en kunnen een laatste maal gesnoeid worden. Oogst het zaad van eenjarige bloemen en sla het op op een droge plaats. De tuincentra verkopen al volop viooltjes, erica’s en andere winterbloeiende planten. Chrysanten vind je in alle varianten.

Let ook op voor de laatste aanval van de rupsen van buxusmot! Hang lijmbanden rond de stam van de fruitbomen om te vermijden dat de vrouwtjes van de wintervlinder zich nestelen. Vang slakken weg en bespaar tot 300 eitjes per slak. Het gazon wordt het best nog eens geverticuteerd om klaar te staan voor de winter. Verwijder uitgebloeide bloemen van dahlia en begonia en geniet zo veel langer er van. Courgettes, tomaten, pompoenen, pepers, paprika’s, komkommers worden volop geoogst en verwerkt om te bewaren. De eerste witloofwortels worden geoogst. Verwijder de aarde van de wortels en laat de wortels twee weken ter plaatse tot rust komen. Tot half september kan je nog spinazie zaaien, net zoals veldsla, winterpostelein en kervel. Rabarber mag je nu verplanten en scheuren. Op vrije percelen worden groenbemesters gezaaid. Binnenshuis kan je overgaan tot het zaaien van tuinkers en andere spriet- of kiemgroenten.

In de fruittuin is het volop oogsttijd. Trek je fruit eens met tussenpozen. Enkele dagen verschil kunnen zorgen voor een veel betere en zoetere smaak van de vruchten. Let er ook op dat je het fruit droog en koel bewaard. Probeer de vruchten niet te kwetsen. Heb je een heel grote hoeveelheid? Denk er dan eens aan om van je fruit vruchtensap te maken. Er zijn oneindig veel variaties mogelijk. Verwijder regelmatig het afgevallen fruit, dit is een aantrekkingsbron voor wespen, vliegen en ziektes. De grond onder de fruitboom is best vrij van alle onkruid. We rapen ook al de eerste walnoten, tamme kastanjes, noten van de hazelaar en de beuk. Van de zomerframboos worden de twijgen verwijderd die vruchten hebben gedragen. Het is ook volop tijd om vlierbessen te oogsten en de befaamde siroop te bereiden om zorgeloos de winter in te kunnen gaan.

Reacties zijn gesloten.