Maart: Begin niet te vroeg.

Na een heel natte, sombere en tamelijk warme winter begint het bij velen al te kriebelen om aan de slag te gaan. Nu de eerste krokussen en sneeuwklokjes, na een korte periode van lichte kou in februari, er beteuterd bijstaan; beginnen de eerste knoppen en bloemen zich te tonen aan de berken, wilgenstruiken en fruitbomen. Plotse vorst slaat onverwacht toe en zorgt voor veel schade. Belangrijk is nu om niet te vroeg beginnen en de grond pas te bewerken als de eerste zonnestralen voor enige warmte en een beetje uitdroging zorgen.

Heb je vorig jaar, of het daaraan voorafgaande jaar je tuin bekalkt, wacht dan tot volgend jaar om alles te bekalken. Best is telkens 3 jaar tussen elke kalkbeurt te laten. Kalkminnende planten (vb. buxus, het gazon) kunnen tussenin eens extra bekalkt worden, maar best met een kalk van natuurlijke bron (vb. zeewierkalk) en in een lage dosis. Bemesten (kunstmest) is nog te vroeg, alhoewel het begin maart het ideale moment is om wat humus aan te grond toe te voegen, of je compostbakken uit te strooien. Doe de 2 echter niet samen, bekalken en humus (bevat veel kalium) werken elkaar tegen. Vanaf nu kan je ook de vaste winterbescherming van je planten verwijderen. Wordt hevige nachtvorst voorspeld, dek dan de avond vooraf je planten zachtjes toe. Een vliesdoek kan in deze periode veel zwaar werk licht maken (de grond behoudt zijn warmte en lucht en licht hebben vrij spel).

Ben je van plan om deze maand je eerste stappen in de moestuin te zetten, wacht dan tot het overdag voldoende warm is (dagtemperaturen hoger dan 12°) en de bovenste laag stilletjes aan opdroogt. Je kan alle bovengronds groen afhakken, afmaaien, afsnijden of doodspuiten met een organisch middel Je kan het groen, op voorwaarde dat de hele plant onder de aarde zit. Verwijder wel de wortels van netels, paardenbloemen, veldkers en pemen uit de grond of je hebt gedurende het jaar hier heel veel last van. Als de grond voldoende droog is, dan is hij veel makkelijker om te bewerken, of bewerk in kleine stukken ineens. Een spitvork gebruiken is gemakkelijk op zwaardere grond, maar je gaat hierbij niet zo diep. De omgespitte grond laat je ruwweg liggen tot het moment dat je gaat zaaien of planten. Op die manier droogt de grond beter uit en warmt hij sneller op. Bij het zaaien of planten, zal je het opschietend onkruid ook beter onder controle kunnen houden. Hanteer enkele basisprincipes en het tuinwerk zal in de loop van het jaar eenvoudig zijn. Laat onkruid best nooit bloemen of zaden vormen, verwijder alle soorten penwortels (stevige wortels die meestal recht de grond ingaan) en pemen (witte wortels die gemakkelijk in stukken breken). Heb je groenten geoogst, verwijder dan de resten van de planten en onkruid of spit ze in en beplant of bezaai het stuk zo snel mogelijk (desnoods met groenbemester). Zorg ervoor dat de grond (zeker vanaf begin mei) de ganse zomer begroeid is.

Reacties zijn gesloten.