Juni: de tuinbeurzen voorbij

Juni, een maand waarin de tuinbeurzen voorbij zijn en de meeste planten en bloemen gekocht, geplant en gezaaid zijn. De eerste bezoeken aan andere tuinen brengen inspiratie en nieuwe inzichten. Alles groeit volop en begint zijn pracht te tonen. Andere planten zijn uitgebloeid en mogen gesnoeid, ingekort of opgekuist worden.

Blauwe regen

De blauwe Regen of Wisteria en de gouden regen zijn ver uitgebloeid en krijgen grote peulen. Als je deze peulen verwijdert (let op: deze zijn zeer giftig), dan krijg je het volgende jaar een grotere bloei. De zaaddozen en uitgebloeide bloemen van rhodendron, lupine, ridderspoor, euphorbia en veronica kan je tussen duim en wijsvinger voorzichtig plukken. Kolkwitzia, Jasmijn, Photinia, Psychocarpus, Weigela, Deutzia en andere voorjaarsbloeiende struiken mogen nu ingekort worden. Verwijder ook telkens een paar van de oudste takken, dit houd uw struik jong. De hagen van taxus, buxus, haagbeuk, beuk, liguster, hulst, Leyland-coniferen mogen een eerste maal gesnoeid worden en best voor de langste dag, 21 juni (in augustus volgt een tweede snoeibeurt).  Wil je nu stekken snijden, dan kan dit van kattenkruid (Nepeta), Sedum, Anthemis, Dianthus en enkele andere planten. In de borders zal niemand je verbieden om onkruid te wieden.

 

Rozen bloeien volop vanaf juni. Vanaf nu moet je regelmatig de planten controleren op bladluis, meeldauw of andere ziekten. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen met de knoppen. Het gras gaan we iedere week 1 of 2 maal maaien. Het onkruid in het gazon wordt aangepakt met bestrijdingsmiddelen. Om de maand wordt, als regen is voorspeld, wat kunstmest gestrooid.

Rabarber

In de moestuin worden aardappelen, radijzen, warmoes, rabarber, wortelen, sla, erwten, spinazie geoogst. In de serre heb je misschien al de eerste tomaten, komkommers en snoeppaprika’s. Er kunnen nog steeds kolen, rode biet, wortelen, witloof, venkel, boontjes, pompoenen, courgettes worden gezaaid en/of geplant. De jonge koolgewassen worden best beschermd tegen duiven en fazanten. Vliesdoek helpt ook tegen koolwitjes. Het koolwitje legt immers eitjes op het blad van allerhande soorten kolen. Deze eitjes groeien uit tot vervelende rupsen. Vliesdoek helpt ook over wortelen, en dit tegen se wortelvlieg, maar ook tegen koude, slagregen en storm.

In de fruittuin kondigt zich de eerste oogst van aardbeien aan. Terwijl we oogsten gaan we ook onkruid en de uitlopers van de aardbeiplant verwijderen. Perzikken, nectarines en pruimen mogen een eerste maal gesnoeid worden. Appelen en peren ondergaan in juni een eerste natuurlijke uitdunning, verwijder dus nog geen overtollige vruchten. Wel kan in juni een eerste zomersnoei van appel, peer en druif uitgevoerd worden. 

Reacties zijn gesloten.