We vatten het jaar aan met enkele dagen zon, gevolgd door een dag met sneeuw die overging in overvloedige regen. De temperaturen evolueerden binnen enkele uren van -3 naar +13 graden. Deze periode werd gevolgd door een nieuwe periode met enkele koude en vochtige dagen. Zo bewijst de natuur nog maar eens hoe grillig en meedogenloos zij te werk kan gaan. Hiermee moeten wij rekening houden als we aan de slag gaan in de tuin en we mogen ons niet laten vangen door enkele uren of dagen mooi weer en zonneschijn.
Sommige mensen willen heel vroeg beginnen in de hoop er vroeg bij te zijn. Zo zag ik in december iemand die al paprika en tomaten zaaide binnenshuis, hij wou ze vanaf begin maart in zijn serre plaatsen. Een ander wou begin januari zijn gazon maaien omdat het gras naar zijn aanvoelen te hoog stond (5cm !). Uit ervaring weet ik dat dit veel te vroeg is en er niet voor zorgt dat je vroeger grote planten of rijpe vruchten hebt of een prachtig groen tapijt het ganse jaar kan aanhouden. Doe alles op zijn tijd. Het zal je veel ellende en nutteloos werk uitsparen.
Februari is een maand waarin nog niet veel kan en mag gebeuren in de tuin en je nog wat geduld moet oefenen. Midden tot eind februari kan je starten, indien dat nodig is, met wat te bekalken. Doe dit op een dag waar regen aangekondigd wordt, zo vermijd je dat de kalk teveel uitwaait. Gebruik zeewierkalk of andere kalk voor tuingebruik die uit korrels bestaat. In ieder geval moet een hoge graad van magnesium aanwezig zijn. Weet ook dat je best niet jaarlijks bekalkt (beter om de 3 à 4 jaar) en dat je nooit mag bemesten na het kalken. Laat beter een aantal weken tussen. Het heeft ook geen nut om eerst te bekalken en dan onmiddellijk te spitten. Laat de kalk rustig in de grond doordringen. Bekalk ook niet te laat. Eind maart is het uiterste moment om te bekalken omwille van de werking van de meststoffen. Spitten kan, als de grond voldoende opwarmt en snel opdroogt.
Als de eerste warmte komt, ruim dan eerst alle overbodige stronken, bladeren, takken en afval op. Plaatsen waar je vroeg wil zaaien of planten kan je opwarmen door ze af te dekken met plastiek of vliesdoek. Als er mislukkingen zijn, dan is vooral koude grond hiervoor verantwoordelijk. Snoei je fruitbomen eind februari als het niet vriest. Behandel ze aansluitend tegen insecten en schimmels. Voorzaaien kan binnenshuis, maar let dan ook op dat je niet te snel uitplant. Erwten kan je zo binnenshuis zaaien en in de loop van maart buiten planten, mits het niet te hard vriest. Je kan in februari nog steeds aan de slag om binnenshuis (of in de garage of vorstvrij tuinhuis) witloofwortels of champignons en/of oesterzwammen op te kweken. Spruit- en kiemgroenten zijn een welkome afwisseling om van de eerste vitamientjes te genieten!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.