November, maand van de vallende bladeren en kortere dagen, we leven weer in de wintertijd. Het is vroeg donker, fris ’s morgens, soms mistig en misschien al de eerste vorst en sneeuwbuitjes. November is ook de maand waarin we de overledenen gedenken en al eens een kerkhof bezoeken. We zien daar, ondanks het kille weer en de trieste sfeer, dat veel bloemen en planten zich tooien in al hun pracht.
In november gaan we meestal de niet vorstvrije planten verhuizen naar ofwel de koude kas, de verwarmde serre, de veranda, de garage of het tuinhuis. Sommigen kunnen hun planten in een oranjerie zetten of zelfs laten stallen bij iemand die hiervoor speciaal is ingericht. Wist je dat je planten het jaar door kunt huren om op je terras, in huis, op je binnenkoer te plaatsen in het voorjaar en de zomer en dat deze planten dan afgehaald worden om de koude periodes in speciale kassen of serres door te brengen? De keuze aan exotische planten, waarvoor dit mogelijk is, is zeer uitgebreid en gaat van klein tot enorm groot.
Als je de mogelijkheid hebt om je kuip- en potplanten binnen te zetten in een vorstvrije ruimte, moet je een aantal regeltjes volgen. Je plant mag op geen enkel moment kunnen bevriezen, ze moet altijd goed kunnen ademen, moet vocht krijgen (maar weinig) en heeft graag veel licht. Het is niet zo dat je alle loof en bloemen moet verwijderen voor je ze opbergt. Laat dit loof en de bloemen staan en laat de planten volledig tot rust omen. Dit doe je best door geen water meer te geven en zeker niet te snoeien of knippen aan de plant. Als het in je bergingsplaats toch licht kan vriezen, zorg er dan voor dat je de plant kan beschermen in geval van hevige vorst.
Andere planten die licht vorstgevoelig zijn en die je niet kunt verplaatsen, kan je beschermen met jute, stro, gaatjesplastiek, doeken e.d.. Als je plastiek gebruikt, zorg er dan best voor dat de plant kan ademen en niet in contact komt met condenswater dat bevriest aan de binnenkant van de plastiek. Kleinere planten kan je beschermen met afgevallen bladeren of omgekeerde emmers of bloempotten over de planten. Hier geldt de regel dat ze graag eens licht hebben en ook best niet in contact komen met bevroren vocht. Eventueel kan je ze zelfs bedekken met wat compost.
Denk ook aan je vijver en je buitenkranen bij hevige vorst. Leeg alle bakken, potten, emmers, opvangvaten en dergelijke meer zodat ze niet kapotvriezen op ijzige dagen! Het kan je veel geld besparen! Je hebt immers in de winter geen voorraad water nodig om je planten te begieten of je tuin te besproeien. Denk ook aan je pompen en verluchtingstoestellen. Vergeet niet om je look en je voorjaarsbloeiende bollen te planten!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.