September, we oogsten wat later…

Na een lang vochtig voorjaar met 10 maanden regen en een kwakkelende zomer met pieken en dalen, warmte, droogte en regelmatig vocht, kunnen we concluderen dat w el bij al nog matige resultaten hebben. Mijn tomaten zijn groot en lekker al zijn ze er dit jaar een drietal weken later aan begonnen dan in voorgaande jaren. De paprika’s missen de warmte die ze tijdens het opgroeien nodig hebben. De bladluizen, witte vlieg en andere plagen hebben zich ook al ruimschoots aangeboden.

Maar nu is het moment aangebroken waarop we volop kunnen oogsten, opruimen, snoeien en winterklaar maken van onze tuin en het materiaal, bloembakken, zwembad en vijver. Als we het zwembad gevuld hebben met gewoon water (zonder toevoeging van chemische middelen, chloortabletten, …) dan kunnen we dit gebruiken om de planten water te geven, giet dit niet zomaar weg. Kuis dan je zwembad af met een handborstel, spoel grondig na en laat het badje drogen. Pas als dit zwembad goed droog is kan je het opbergen voor een lange periode. Bloembakken waarvan de bloemen uitgebloeid zijn of die we liever niet meer zien staan, kunnen we opkuisen zoals hierna beschreven. We verwijderen alle groen en/of verdroogde bladeren en stengels en gooien die op de composthoop (als ze geen ziektes hebben of door plagen getroffen zijn). Of we brengen dit naar de groenkar en gooien het zeker niet in de bladkorven die zullen verschijnen in het straatbeeld. De eventuele plastieken kaartjes die aangaven welke bloemen het waren gooien we in de PMD-zak. De bloemaarde gooien we niet weg maar recupereren we door ze uit te strooien in de borders of in de moestuin. We laten die ter plaatse rusten tot na de winter.

We kunnen ons gazon stilaan wat minder maaien en maaien niet meer op de laagste stand. Een laatste maal verticuteren in september geeft het gazon de kans zich te herstellen en stevig, zonder veel mosvorming, de winter in te gaan. Nu de vogeltjes uitgebroeid zijn kunnen we de hagen en coniferen een snoeibeurt geven om strak de winter in te gaan. Vergeet ook niet om je aardbeiplantjes (de uitlopers van dit jaar) uit te planten in potjes om die dan als verse plant te gebruiken in het volgende voorjaar). Vroege vogels beginnen eind september al aan het klaarmaken en oppotten van zelfgekweekte witloofwortels. Pluk regelmatig fruit van je fruitbomen. Verspreid uw plukperiode want de smaak van het fruit verandert elke dag door de suikervorming. Zorg eens voor een originele confituur van je vruchten of maak ze in, verwerk ze tot compote, vruchtensap of leg ze in in bokalen. Je kan ze ook gebruiken in een rumtopf. De echte moestuinlefhebber zal na het oogsten overgaan tot het zaaien van typische wintergroenten, groenbemesters of zal zijn onbewerkte stukken grond winterklaar maken. Geniet ook van de heel mooie verkleuringen die verschijnen in de tuin.

Reacties zijn gesloten.