Ook slakken in de tuin.

We hebben het er al uitvoerig over gehad en er blijkt maar geen einde aan te komen: water en slakken in overvloed. We zijn er pas laat aan kunnen beginnen ne mochten al snoeien, knippen, wieden, verwijderen en zo veel meer voor we het goed beseften. Het is een uitzonderlijk nat en lang voorjaar. Wie er op het juiste tijdstip bij was om te planten en zaaien zou, als alles goed verlopen is, nu moeten kunnen genieten van mooie bloemen, planten en vruchten.

Ik heb in mijn moestuin pas laat kunnen planten en zaaien doordat het steeds te nat was. Eens het goede moment gekomen was, kwamen de houtduiven en slakken mijn koolrabi en broccoli kaal vreten waardoor ik genoodzaakt werd een tweede aanplant te doen. Mijn uien, sjalotten en look groeiden in sneltempo door de overvloedige regen. Helaas, het onkruid groeide even snel mee. In mijn serre en koude kas kon ik gelukkig heel wat sla en radijsjes kweken, daar heb ik de toevoer van water onder controle. Mijn tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines groeien heel mooi op. De temperatuur is de serre is bijna ideaal, geen te koude of te warme dagen. Voor het eerst, ook omwille van medische problemen, heb ik een systeem gebruikt om automatisch, iedere dag gedurende een half uur, mijn planten druppelsgewijs water te geven. Tot op heden ben ik hier heel tevreden over.

De maanden juli en augustus zijn door de band maanden van onderhouden, snoeien en oogsten. Het gazon moet regelmatig gemaaid worden. Liefst niet te kort op zonnige en hete dagen. Je onderhoud je gazon zoals je wil, misschien moet het nog wat herstellen nadat je in mei niet maaide en nu wel. Of moet je nu wat vervelende onkruiden of planten uit je gazon verwijderen. Ook onkruid tussen tegels en paden moet nu verwijderd worden. Doe dit best met mechanische middelen. Een brander kan naburige planten doen ontvlammen en chemische middelen zijn ten zeerste af te raden. Ik zie dat sommigen overvloedig azijn of kookwater gebruiken, ook dit is niet goed voor moeder natuur en zorgt niet voor een blijvende oplossing! Als je een geveltuintje hebt, moet je dit ook onderhouden en zien dat de plant niet te geweldig groeit en op een niet gewenste plaats je woning binnendringt.

Zorg ervoor dat je tuin, voor je op vakantie vertrekt, er proper bij ligt, je zal nog zo tevreden terugkeren uit een deugddoende vakantie. Verwijder verwelkte en verdroogde bloemen uit je perken. Knip dode en gekwetste takken weg, geef licht en lucht in het midden van je planten. Maak dat je planten na een regenbui snel kunnen opdrogen en goed kunnen verluchten. Dit zal er al voor een deel voor zorgen dat de bladluis en schimmel niet toeslaan. Als je water geeft, doe dit dan best in de voormiddag, dan kan alles nog voor de avond valt opdrogen. Maak ook gebruik van meststoffen, best biologische en los deze eventueel op in water alvorens te gebruiken. Te sterk geconcentreerde meststoffen kunnen zorgen voor verbranding. Maak ook gebruik van de techniek van het mulchen!

Reacties zijn gesloten.