Zomer in aantocht.

Eindelijk is de zomer in aantocht. Na een lang, koud voorjaar met kans op vorst tot de ijsheiligen zijn eindelijk betere tijden aangebroken. De terrassen zijn terug open, de verenigingen kunnen binnenkort weer opstarten en een betere zomerperiode dan 2020 staat aan de horizon. Tijd ook om het al aanwezige moois in onze tuin te bewonderen en de eerste vruchten en groenten te oogsten.

Het weer wordt beter, droger en warmer en we moeten beginnen met reserves aan te leggen. Als het regent, vangen we zoveel mogelijk water op om onze planten te besproeien in droge periodes. We moeten op warme droge dagen zorgen voor schaduw in de serre, in de koude bak, de veranda, maar ook in de tuin. Het belang van ventileren en ventilatie hebben we ondertussen al aan de lijve ondervonden, maar dit is ook onontbeerlijk in de tuin. Op die manier vermijd je vele ziekten en plagen. Warmt minnende planten kunnen volop buiten geplant en geplaatst worden, de kans op nachtvorst of koude nachten is verdwenen.

In juni eten we niet alleen de eerste nieuwe aardappelen, maar ook de eerste jonge erwtjes. Als je erwten oogst, snij ze eens af tot tegen de grond in plaats van ze uit te trekken. Op de wortels staan knobbeltjes waarmee waardevol stikstof terug afgegeven wordt aan de bodem. Na de erwten plant je dan best bladgroenten, zoals kolen. In juni kan je nog gerust bleekselder en groene selder planten of roodlof (radicchio). Witloof kan nu ook gezaaid worden op een niet bemest perceeltje. Heb je nog plaats? Plant dan gerust bonen (stok-, stam- of pronk-, sperzie- of prinsessenbonen). Tomaten komen nu buiten volop tot hun recht. Probeer ook eens om tomaten in een zak te telen. Wil je de exotische toer op? Probeer eens paksoi, Chinese kool of andere oosterse bladgroentes.

Vlijtige liesjes en begonia’s komen het best tot hun  recht vanaf juni. De uitgebloeide voorjaarsbollen worden opgeruimd en vervangen door eenjarigen. Terrasplanten moeten nu regelmatig voldoende water krijgen. Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. Borders moeten nu zuiver gehouden worden, vrij van onkruid, uitgebloeide stengels en bladeren … Eind juni kan je beginnen met het snoeien van buxus en haagplanten. Controleer regelmatig je buxus op rupsen en andere plagen. Rozen zijn nu gevoelig voor bladluizen en witziekte.

In de fruittuin moeten we de eerste zomersnoei uitvoeren en aandachtig zijn voor aanvallen van fruitmotten. Als de bessenstruiken (rode en witte bessen) te geweldig groeien, nijpen we het nieuwe vruchthout in op een paar bladeren van de top en nemen we onnodige voetscheuten weg. De eerste kersen, rode bessen en frambozen worden al geoogst.

Reacties zijn gesloten.